Op dit moment zijn we gesloten

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Te zien vanaf 12 juli: Nieuwe Nuances in het Cobra Museum voor Moderne kunst. #cobramuseum #amstelveen #womeninart pic.twitter.com/3LQCYayZGg

On display from July 12 in the Cobra Museum of Modern Art. "New Nuances, female artists in and around Cobra". Inclu… twitter.com/i/web/status/1…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Voortgezet onderwijs

Kunst maken op een experimentele, fantasierijke en spontane manier.

Lespakket voor bovenbouw voortgezet onderwijs

21st Century Propaganda Posts!

3 maart-30 juni 2019

Tijdens de tentoonstelling Kati Horna, fotograaf. Compassie en Engagement die vanaf 3 maart 2019 te zien is in het Cobra Museum, bieden wij een nieuw lespakket aan voor het voortgezet onderwijs. Kati Horna was een Joods-Hongaarse vrouw, die een bewogen leven kende. Haar leven werd op de kop gezet door oorlog, ballingschap en verlies. Zij gebruikte fotografie als een manier om in haar bestaan te voorzien, zich politiek betrokken te voelen en zich creatief te uiten. 21st Century Propaganda Postscombineert de geschiedenis van Horna met de hedendaagse wereld. In de les worden leerlingen aan het denken gezet over de rol van fotografie in onze perceptie van de wereld om ons heen. Daarnaast leren zij hoe tekst en beeld met elkaar verweven kunnen zijn. Ook komen thema’s aan bod die aansluiten op de kerndoelen van de vakken Nederlands, geschiedenis en maatschappijleer.

Het pakket bestaat uit drie lessen:

De eerste les wordt op school uitgevoerd en laat de leerlingen kennismaken met Horna als fotograaf en de maatschappelijke achtergrond van haar werk. In een creatieve opdracht leren zij de kneepjes van het fotografenvak door een eigen propaganda boodschap te maken.

Tijdens de tweede les, waarvoor een bezoek wordt gebracht aan het Cobra Museum, krijgen de leerlingen een interactieve rondleiding. Ze zullen de werken van Kati Horna bekijken, onderzoeken en hun eigen mening over de beelden vormen.

In de derde les maken de leerlingen op school een eigen “21st century propaganda post” en gaan ze aan de slag met grafische vormgeving, collage-technieken. Poster, film of instagram-post, ze kunnen maken wat hen het meest aanspreekt!

Rondleiding in museum: 60 minuten, €50 per 15 leerlingen (excl. entree van €4.60 per leerling). Begeleiders mogen gratis mee.

Het lespakket wordt gratis verstrekt.

Workshop “My Paint Tube is a Rocket”

SCHILDEREN OP MUZIEK

In de workshop leren jongeren over de kunst van Karel Appel, muziek en de samenhang tussen schilderkunst en muziek. Verder leren de leerlingen te ‘schilderen met klanken’, zoals Appel het zelf samenvatte in 1961. Appels werken lijken ‘te ontstaan’, vergelijkbaar met sessies van Jazzmuzikanten die ‘in het moment’ spelen. De leerlingen leren spontaan te schilderen op hun eigen meegebrachte muziek, wat hun inspireert tot het schilderen van klanken.

Praktische informatie:

Kosten: €12,50 per leerling, inclusief alle materialen, exclusief €4,60 entree (gratis voor Museumkaart-houders)

Groep: minimaal 10,  maximaal 20 deelnemers per workshopdocent

Duur van de workshop: 1 uur

Aanvragen via activiteiten@cobra-museum.nl of bel 020 5475031

Karel Appel, Musique Barbare

Voortgezet onderwijs

CoBrA betekende een nieuw begin voor de moderne kunst in Nederland. De kunstenaars van de groep lieten zich inspireren door hun voorgangers, de grote meesters van de moderne kunst: Pablo Picasso, Joan Miró en Paul Klee. Maar zij lieten zich met name leiden door de creativiteit die zij bij kinderen zagen, in volkskunst en in niet-westerse kunst. Ze maakten hun kunst op een experimentele, fantasierijke en spontane manier.


Speciale programma’s

Naast de reguliere rondleidingen biedt het Cobra Museum ook verrassende, op maat gemaakte programma’s aan. De creativiteit en het analytisch vermogen van de leerlingen wordt hier verder uitgedaagd. Ook biedt het Cobra Museum diverse workshops waarbij de leerlingen zelf aan het creëren slaan. Een combinatie van een rondleiding met aansluitend een workshop in Atelier CoBrA is ook mogelijk.

Museumbezoek

Het Cobra Museum biedt alle klassen en niveaus van het voortgezet onderwijs rondleidingen aan. Onze ervaren museumdocenten nemen de leerlingen mee door het museum. Samen bekijken zij werk uit de CoBrA-collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Door met elkaar en met de museumdocent de dialoog aan te gaan, verdiepen leerlingen zich in moderne kunst en ontdekken ze wat moderne, en dan vooral CoBrA-kunstenaars inspireerde. In het Cobra Museum gaan we in gesprek met de leerlingen en zorgen we ervoor dat er altijd verbanden worden gelegd met de domeinen geschiedenis, maatschappijleer, filosofie en beeldende kunst. Zo kan een bezoek een mooi uitgangspunt vormen voor een verdere verdieping op school.

 

 

 

Contactgegevens voor informatie en afspraken schoolbezoeken

Neem contact op met de afdeling Educatie

T 020 5475031
E activiteiten@cobra-museum.nl

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief