Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

RT @rtvamstelveen: #Musea zijn voorlopig nog dicht, maar aan creativiteit geen gebrek. Wat gebeurt er achter de schermen in tijden van een…

Today marks the first day of the annual Queer History Month! It is the first time that this takes place in the Net… twitter.com/i/web/status/1…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Het Cobra Museum

Moderne en hedendaagse kunst gaan hand in hand in het Cobra Museum.

Het Cobra Museum
Pierre Alechinsky - post CoBrA
De collectie-presentatie
 
 
 

Het Cobra Museum voor moderne kunst

In 1948 veroorzaakte Cobra in Nederland een revolutie; een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag in de kunst doorwerkt. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen bestaat sinds 1995 en maakt het erfgoed van de Cobra-beweging zichtbaar en houdt het gedachtegoed van de kunstenaars van de beweging levend. Dat gedachtegoed is veel breder dan de kunstwerken en de poëzie die het voortbracht. De Cobra-kunstenaars bezaten een werkattitude die ook nu relevant is. Ze zochten naar de verbinding tussen het volk en de kunst. Door de muren tussen de verschillende kunstdisciplines af te breken, werkten ze multidisciplinair. Ze spraken zich uit over de vorming van de maatschappij. Ze werkten als groep samen, inspireerden elkaar en genereerden samen meer impact.

Het museum is de plek waar – geheel in de geest van Cobra – experiment en expressie in de kunst worden benadrukt. Het museum bezit een grote Cobra-verzameling met kunstwerken en documentair materiaal die continu wordt uitgebreid en waarmee diverse presentaties worden gemaakt. Het museum is een internationaal expertisecentrum op het gebied van het erfgoed van Cobra. Het onderzoekt, en adviseert internationale collega-musea.

 

In de expositiezalen toont het Cobra Museum haar collectie in wisselende samenstellingen. Daarnaast zijn er grote wisseltentoonstellingen: bijvoorbeeld van individuele Cobra-leden, van tijdgenoten, van aanverwante stromingen en van hedendaagse kunstenaars die werken in de traditie van Cobra. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst gaan de kunst van Cobra, moderne én hedendaagse kunst hand in hand. De tentoonstellingen worden aangevuld met culturele en educatieve activiteiten waarmee het zicht op de kunsthistorische en maatschappelijke betekenis van de kunstbeweging wordt verbreed.

Wil je weten wat de volgende tentoonstelling is? Of het overzicht van tentoonstellingen uit het verleden bekijken? Hier vind je de locaties waar Cobra Global heeft plaatsgevonden.

De jaarrekening van het Cobra Museum kun je downloaden.

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief