We zijn nu open (nog 1 uur tot sluitingstijd)

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

@hetklokhuis in the house! Opnames voor een speciale Cobra aflevering van het Klokhuis. Presentatrice @SoshaDuysker… twitter.com/i/web/status/1…

Op je sokken door het museum 8weekly.nl/?p=52712

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Basisonderwijs

Ontdekken, experimenteren en expressie in het Cobra Museum

NIEUW! Lespakket Groep 6, 7 en 8
Wilde kunst? Cobra Materie!
Beeldend – Cultureel Erfgoed

In het lesprogramma Wilde kunst? Cobra materie! maken de leerlingen kennis met de Cobra-kunstenaars. Het lesprogramma Wilde kunst? Cobra materie! bestaat uit drie lessen:
De eerste les begint klassikaal en gaat het over de vraag: waarom maken ze wat ze maken? Daarna onderzoeken de leerlingen in teams hoe ze dat doen.
De tweede les vindt plaats in het Cobra Museum voor Moderne Kunst waar de leerlingen werk van de kunstenaars gaan bekijken die ze in de eerste les ontdekt hebben.
De derde les gaan de leerlingen aan de hand van twee video’s een werk maken (2- of 3-D) met gebruikmaking van gevonden en/of natuurlijke materialen.

Duur: 60 min/ groep 6-7-8/ €50 per 15 leerlingen/ €3.75 entree per leerling/ begeleiders gratis

Eugene Brands, Vogel, 1954

Workshop Nicolás Paris
Groep 6, 7 en 8

In deze workshop leren de kinderen  opnieuw te kijken. Eerst mogen ze klimmen en klauteren in de installatie van Paris om los te komen. Daarna krijgen ze een bijzondere rondleiding langs de Cobrawerken om vervolgens weer bij de wand, oftewel de installatie van Paris te eindigen. Hier gaan ze knippen, vouwen en plakken. Denk aan mannetjes, maskers of insecten, wat vervolgens weer een aanleiding vormt tot een diepgaand gesprek! Ze leren om de wereld te meten met hun eigen lichaam zoals het duimkootje, de voet, afstand tussen duim en pink, om verhoudingen te begrijpen en verbanden te zien die ook in de natuur bestaan. De kinderen mogen van alles vragen en hun zelf geknutselde werk uittesten en mee naar huis nemen!

Praktische informatie: Kosten: €5 per leerling/ Maximaal deelnemers: 30 leerlingen
Het museum beveelt 1 schoolbegeleider op 5 à 6 leerlingen aan, om zo de veiligheid van de collectie te waarborgen.

Workshop Brian Belott
Groep 1 t/m 5

In deze workshop gaan kinderen hun eigen fantasie tekenen, gek bewegen en vreemde geluiden maken! Dit alles middenin de installatie van Brian Belott, waarin duizenden kindertekeningen hangen. De kinderen krijgen een rondleiding, waarna ze volledig geïnspireerd zelf aan de slag gaan. Voorop staat dat ze volledig serieus genomen worden als kunstenaar. Hun tekeningen worden vervolgens opgehangen en worden zo dus onderdeel van een wereldwijd archief aan kindertekeningen!

Praktische informatie: Kosten: €5 per leerling/ Maximaal deelnemers: 30 leerlingen
Het museum beveelt 1 schoolbegeleider op 5 à 6 leerlingen aan, om zo de veiligheid van de collectie te waarborgen.

Museumlessen in het Cobra Museum

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst beoogt met haar educatieve programma voor het basisonderwijs een interactief museum te zijn en een plek waar participatie, ontdekken en beleven centraal staan. De educatieve programma’s bieden verfrissende inzichten in het nu, op zowel individueel als maatschappelijk niveau. Daarbij verbinden we het transhistorische erfgoed van de CoBrA-beweging met hedendaagse kunst en actuele kwesties. Dialoog tussen leerling en kunst(enaar), maar ook leerlingen onderling vinden wij belangrijk. Wij willen innovatieve uitdragers zijn van participatie en (onderzoekend) actief leren in een museale omgeving. Experiment en begripsvorming komen naar voren in onze programma’s. In het museum spelen we met mogelijkheden, maken we verbindingen, gebruiken we onze intuïtie, durven we anders te zijn, tolereren we onzekerheid, verwonderen we ons en bevragen we onszelf en de kunst en dagen we bestaande aannames uit.

Basisonderwijs

De CoBrA-kunstenaars lieten zich met name leiden door de creativiteit die ze zagen bij kinderen, in volkskunst en in niet-westerse kunst. Ze maakten hun kunst op een experimentele, fantasierijke en spontane manier. Daarom voelen kinderen zich al snel thuis in het Cobra Museum. Bij het Cobra Museum weten we dat iedereen kan tekenen en schilderen, en stimuleren we het buiten de lijntjes kleuren. Alles draait om ontdekken en experimenteren!

De CoBrA-kunstenaars lieten zich inspireren door hun voorgangers, de grote meesters van de moderne kunst: Pablo Picasso, Joan Miró en Paul Klee. Nu laten kinderen zich inspireren door Cobra’s Karel Appel, Heerup, Alechinsky, ed.

Museumbezoek

Het Cobra Museum organiseert rondleidingen en diverse workshops voor alle groepen van het basisonderwijs. Van groep 1 tot en met groep 8!

Onderwijsprogramma’s en lesmateriaal voor basisonderwijs

Voor het basisonderwijs zijn diverse lespakketten beschikbaar voor klassen in de onder- en bovenbouw, maar ook speciale thematische rondleidingen die vakoverstijgend inzetbaar zijn. Leerlingen betrekken bij de collectie en kunst laten beleven staan centraal in onze educatieve programma’s.

Groep 1 en 2

Het Wonderdiertje

Leerlingen gaan samen met het Wonderdiertje op ontdekkingsreis door de CoBrA-collectie. Het Wonderdiertje heeft veel vriendjes en vriendinnetjes, die allemaal verstopt zitten in de schilderijen. Helpen jullie mee met het zoeken naar alle CoBrA-vriendjes? Na de zoektocht ga je zelf een nieuw vriendje tekenen in Atelier CoBrA.

Duur: 60 min/ groep 1-2/ €50 per 15 leerlingen/<5 jaar gratis entree/ begeleiders gratis

Groep 3 en 4

De Magische Verfkwast (i.s.m. Laat Maar Zien)

beeldende kunst, cultureel erfgoed, taal

Bij deze interactieve rondleiding gaan leerlingen verhalen bedenken bij kunstwerken van Karel Appel. Karel had een magische verfkwast en hield ook van verhalen. De leerlingen mogen meewerken aan het Grote CoBrA Verhalenboek: het boek waar alle verhalen over CoBrA in staan. Gezamenlijk verwerken de leerlingen hun verhalen in een groot kunstwerk in Atelier CoBrA.

Duur: 60 min/ groep 3-4/ €50 per 15 leerlingen/ €3.75 entree per leerling/ begeleiders gratis

 

Workshops

In Atelier CoBrA kunnen leerlingen ook verschillende workshops volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan experimenteel schilderen, een ruimtelijk werkje maken of meedoen met een bijzondere workshop waarin leerlingen zich laten inspireren door onze tijdelijke tentoonstellingen. We werken met allerlei materialen en technieken en onze ervaren docenten zorgen ervoor dat iedere leerling wordt uitgedaagd om zijn of haar expressieve talenten te laten zien!

Duur: 60, 90 of 120 minuten/ vanaf 6 jaar

Contactgegevens voor informatie en afspraken schoolbezoeken

Neem contact op met de afdeling Educatie

T 020 5475031
E activiteiten@cobra-museum.nl

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief