Basisonderwijs

Ontdekken, experimenteren en expressie in het Cobra Museum

NIEUW! Lespakket Groep 7 en 8 (Cultuureducatie Amstelland)

Wilde kunst? Cobra Materie!

beeldend, cultureel erfgoed

In het lesprogramma Wilde kunst? Cobra materie! maken de leerlingen kennis met de Cobra-kunstenaars. De CoBrA-kunstenaars wilden de (kunst)wereld opschudden met nieuwe ideeën, idealen en spontaniteit. Ze vonden een nieuwe vormtaal uit maar experimenteerden ook met de manier waarop een kunstwerk tot stand komt: zo mengden ze bijvoorbeeld hun verf met zand en werkten ze met gevonden en gebruikte spullen.

In drie lessen, waarvan de tweede plaatsvind in het Cobra Museum, onderzoeken leerlingen het materiaalgebruik van de CoBrA-kunstenaars en ontdekken zij hoe ze met gevonden en gebruikte materialen iets nieuws kunnen maken.

Duur: 60 min/ groep 7-8/ €50 per 15 leerlingen/ €3.75 entree per leerling/ begeleiders gratis

Museumlessen in het Cobra Museum

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst beoogt met haar educatieve programma voor het basisonderwijs een interactief museum te zijn en een plek waar participatie, ontdekken en beleven centraal staan. De educatieve programma’s bieden verfrissende inzichten in het nu, op zowel individueel als maatschappelijk niveau. Daarbij verbinden we het transhistorische erfgoed van de CoBrA-beweging met hedendaagse kunst en actuele kwesties. Dialoog tussen leerling en kunst(enaar), maar ook leerlingen onderling vinden wij belangrijk. Wij willen innovatieve uitdragers zijn van participatie en (onderzoekend) actief leren in een museale omgeving. Experiment en begripsvorming komen naar voren in onze programma’s. In het museum spelen we met mogelijkheden, maken we verbindingen, gebruiken we onze intuïtie, durven we anders te zijn, tolereren we onzekerheid, verwonderen we ons en bevragen we onszelf en de kunst en dagen we bestaande aannames uit.

Basisonderwijs

De CoBrA-kunstenaars lieten zich met name leiden door de creativiteit die ze zagen bij kinderen, in volkskunst en in niet-westerse kunst. Ze maakten hun kunst op een experimentele, fantasierijke en spontane manier. Daarom voelen kinderen zich al snel thuis in het Cobra Museum. Bij het Cobra Museum weten we dat iedereen kan tekenen en schilderen, en stimuleren we het buiten de lijntjes kleuren. Alles draait om ontdekken en experimenteren!

De CoBrA-kunstenaars lieten zich inspireren door hun voorgangers, de grote meesters van de moderne kunst: Pablo Picasso, Joan Miró en Paul Klee. Nu laten kinderen zich inspireren door Cobra’s Karel Appel, Heerup, Alechinsky, ed.

Museumbezoek

Het Cobra Museum organiseert rondleidingen en diverse workshops voor alle groepen van het basisonderwijs. Van groep 1 tot en met groep 8!

Onderwijsprogramma’s en lesmateriaal voor basisonderwijs

Voor het basisonderwijs zijn diverse lespakketten beschikbaar voor klassen in de onder- en bovenbouw, maar ook speciale thematische rondleidingen die vakoverstijgend inzetbaar zijn. Leerlingen betrekken bij de collectie en kunst laten beleven staan centraal in onze educatieve programma’s.

Groep 1 en 2

Het Wonderdiertje

Leerlingen gaan samen met het Wonderdiertje op ontdekkingsreis door de CoBrA-collectie. Het Wonderdiertje heeft veel vriendjes en vriendinnetjes, die allemaal verstopt zitten in de schilderijen. Helpen jullie mee met het zoeken naar alle CoBrA-vriendjes? Na de zoektocht ga je zelf een nieuw vriendje tekenen in Atelier CoBrA.

Duur: 60 min/ groep 1-2/ €50 per 15 leerlingen/<5 jaar gratis entree/ begeleiders gratis

Groep 3 en 4

De Magische Verfkwast (i.s.m. Laat Maar Zien)

beeldende kunst, cultureel erfgoed, taal

Bij deze interactieve rondleiding gaan leerlingen verhalen bedenken bij kunstwerken van Karel Appel. Karel had een magische verfkwast en hield ook van verhalen. De leerlingen mogen meewerken aan het Grote CoBrA Verhalenboek: het boek waar alle verhalen over CoBrA in staan. Gezamenlijk verwerken de leerlingen hun verhalen in een groot kunstwerk in Atelier CoBrA.

Duur: 60 min/ groep 3-4/ €50 per 15 leerlingen/ €3.75 entree per leerling/ begeleiders gratis

 

Workshops

In Atelier CoBrA kunnen leerlingen ook verschillende workshops volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan experimenteel schilderen, een ruimtelijk werkje maken of meedoen met een bijzondere workshop waarin leerlingen zich laten inspireren door onze tijdelijke tentoonstellingen. We werken met allerlei materialen en technieken en onze ervaren docenten zorgen ervoor dat iedere leerling wordt uitgedaagd om zijn of haar expressieve talenten te laten zien!

Duur: 60, 90 of 120 minuten/ vanaf 6 jaar

Contactgegevens voor informatie en afspraken schoolbezoeken

Neem contact op met de afdeling Educatie

T 020 5475031
E activiteiten@cobra-museum.nl

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief