Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Tomorrow, Wednesday 27 January 2021, at 20:35 on NPO1 we will host the show "TUSSEN KUNST EN KITSCH". We will dive… twitter.com/i/web/status/1…

RT @azizbekkaoui: Trots dat ik kan mededelen dat ik de kostuums ga ontwerpen voor theaterproductie #Antigone #Regie is in handen van @A_Da…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Ferdi

-

Arnhem, 1927 – Baarlo, 1969

Ferdi, geboren als Ferdina Jansen, vertrekt in 1950 naar Parijs, waar ze les krijgt van de beeldhouwer Zadkine. Hier ontmoet ze ook Cobra-lid Shinkichi Tajiri, van wie ze de lastechniek leert.

Ferdi maakt sieraden en composities van gelast ijzer, een voor die tijd ongebruikelijk materiaal. Haar gelaste objecten zijn in het begin geïnspireerd door Cobra, maar al snel worden de structuren ontleend aan insecten, waar ze een fascinatie voor heeft.

Na een reis naar Mexico maakt Ferdi vanaf 1965 monumentale bloemen en ‘hortisculpturen’. Deze zijn opgebouwd rond een staketsel van ijzerdraad, bekleed met schuimplastic en afgewerkt met kunstbond. De werken worden met gemengde gevoelens ontvangen. Het overschrijdt volgens sommigen een grens tussen ‘hoge’ kunst en kunstnijverheid. Ook verbeeldt zij vanuit het perspectief van de vrouw een verlangen naar seksualiteit. Ferdi heeft niet het gevoel als vrouw een mindere plaats te hebben. Ze noemt zichzelf daarom niet een feminist. Toch wordt haar werk in verband gebracht met de strijd in de jaren 60 om meer seksuele gelijkheid en vrijheid voor de vrouw.

Ferdi leeft een “drievoudig leven” waarin ze gelijktijdig de rol van moeder, echtgenote en kunstenaar vervult. Mede dankzij een door Tajiri vervaardigde documentaire uit 1956 oogst Ferdi bewondering met haar vernieuwende werk. Toch is het voor sommigen in de kunstwereld moeilijk om verder te kijken dan haar vrouw-zijn. In recensies wordt ze in de eerste plaats getypeerd als moeder en vrouw, gekleed in laklaarzen en blonde pruiken, dan dat er dieper op haar artistieke praktijk wordt ingegaan.

Ferdi, Mothers invention

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief