Op dit moment zijn we gesloten

Te zien vanaf 12 juli: Nieuwe Nuances in het Cobra Museum voor Moderne kunst. #cobramuseum #amstelveen #womeninart pic.twitter.com/3LQCYayZGg

On display from July 12 in the Cobra Museum of Modern Art. "New Nuances, female artists in and around Cobra". Inclu… twitter.com/i/web/status/1…

Verwacht 12 Oct 2019 - 29 Mar 2020

Verwacht: Tentoonstelling: Intens Mexico: politiek, identiteit, sex en dood

Beroemde Mexicaanse kunst uit de collectie van het Museo de Arte Moderno (MAM), Mexico-Stad

In de tentoonstelling ‘Intens Mexico’ zijn 46 schilderijen en foto’s opgenomen, waaronder werk van beroemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera en David Alfaro Siqueiros. Door deze tentoonstelling kan het Nederlandse publiek kennis maken met de culturele betrokkenheid en de esthetische visie van kunstenaars in Mexico.

beeld: Olga Costa La vendedora de frutas 1951

De tentoongestelde werken beslaan de periode vanaf de Mexicaanse Revolutie in 1910 tot de stormachtige opkomst van de globalisering van de economie, kennis, kunst en cultuur in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw.

In het begin van de vorige eeuw stelden schilders de armoede en de onvrede onder de boeren aan de kaak. Later, als gevolg van de trek van het platteland naar de grote steden en de migratie naar de Verenigde Staten, ontstonden andere vormen en archetypes van armoede en ongelijkheid, waaronder dat van het straatschoffie.

Graciela Iturbide, Nuestras senora de las iguanas, Juchitan, Mexico 1979. Collectie MAM

De tentoonstelling omvat een diversiteit aan portretten waarin het thema nationale identiteit afgezet wordt tegen het onderscheid in klasse, tradities of etnische afkomst. De geportretteerden zijn vaak geïdealiseerd en willen de kijker verleiden. De soms erotische portretten zijn vaak ook een eerbetoon aan afgelegen streken van het land, met name aan de zuidelijke staat Oaxaca, waar voorouderlijke tradities als het matriarchaat, geheime religieuze rituelen en een historische tolerantie ten opzicht van seksuele diversiteit voortbestaan.

De tentoonstelling geeft tevens ruimte aan de verbeelding van het onderbewuste (in relatie tot oeroude gebruiken, maar ook het Surrealisme). De van oudsher bestaande verbeelding vol droomwerelden en spookbeelden wordt vijf eeuwen later verrijkt met hybride, zoömorfe en antropomorfe motieven. Kunstenaars hebben in hun idyllische landschappen zowel de spiritualiteit als het primitieve karakter van Mexico willen verbeelden: de belofte van een bestaand of toekomstig Mexicaans paradijs.

Gastconservator: Sylvia Navarrete Bouzard,  voorheen directeur van het Museo de Arte Moderno, Mexico Stad.

Rufino Tamayo, Desnudo en gris, 1931 Collectie MAM
Diego Rivera, Retrato de Cuca Bustamante 1946 Collectie MAM. © Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums trust, Mexico.
Frida Kahlo. Los Cocos 1951. Collectie MAM. © Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums trust, Mexico.
Graciela Iturbide, Autorretrato 1, de la serie Francolin, 2009. Collectie MAM
Olga Costa La vendedora de frutas 1951, collectie MAM