Op dit moment zijn we gesloten

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

The Female Perspective in Documenatary Photography. Does it excist? cobra-museum.nl/en/activity/sy… #gender #documantairetwitter.com/i/web/status/1…

RT @WorldPressPhoto: With the opening of the 'Kati Horna: Compassion and Engagement' exhibition at #Amstelveen’s @cobramuseum, we’re sharin…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

07 Apr 2019

Symposium: The Female Perspective in Documentary Photography

Op 7 April organiseren we naar aanleiding van de tentoonstelling van Kati Horna en de presentaties van Eva Besnyö en Atá Kando een symposium over de rol van de vrouwelijke fotograaf in de documentaire fotografie. Is er sprake van gelijke kansen? Is er sprake van een vrouwelijk perspektief? Kunnen we in het verlengde van de ‘herontdekking’ van het werk van Kati Horna spreken over nog meer vrouwelijke fotografen die onterecht in de schaduw van hun mannelijke collega’s staan? Keynote spreker Whitney C. Johnson zal inzicht geven over de ontwikkeling van vrouwelijke fotografen in de editie van World Press Photo van dit jaar, maar ook een breder perspectief schetsen over de geschiedenis, de ontwikkeling en de toekomst van vrouwelijke fotografen in de documentaire fotografie.

Foto boven: Amak Mahmoodian 

 

Het symposium ‘The Female Perspective in Documentary Photography vind plaats op zondag 7 april.  Er zijn lezingen, in conversations, artisttalks, portfolio viewings, unieke rondleidingen en je kan 5 tentoonstellingen bezoeken. Halverwege de dag is er een uitgebreide netwerklunch. Het symposium wordt georganiseerd door Fotodok en zal grotendeels in het Engelse zijn. De presentatie is in handen van Delphine Bedel,  artist, lecturer, editor en publisher.

 

Key-note speaker: Whitney C. Johnson

Whitney C. Johnson is dit jaar voorzitter van de jury van World Press Photo. Ze is de Vice-President, Visuals and Immersive Experiences bij National Geographic. Voordat ze bij dit tijdschrift kwam, was ze directeur fotografie bij The New Yorker, waar ze met haar werk onderscheidingen verdiende van de American Society of Magazine Editors; Awards of Excellence van de Society of Publication Designers. Johnson ontving een BA in American Literature van Barnard College en voltooide MA cursussen in American Studies aan Columbia University. Ze is lid van de besturen van de Alexia Foundation en het W. Eugene Smith Fonds. In 2018 was ze tevens jurylid van World Press Photo.

Whitney C. Johnson zal één week vóor dat de prijzen van de 2019 editie van World Press Photo bekend worden gemaakt inzicht geven over de ontwikkeling van vrouwelijke fotografen in de editie van dit jaar, maar ook een breder perspectief schetsen over de geschiedenis, de ontwikkeling en de toekomst van vrouwelijke fotografen in de documentaire fotografie.

Whitney C. Johnson by © Mark Theissen/National Geographic

Presentaties van vier invloedrijke internationale vrouwelijke fotografen

Vier fotografen presenteren tijdens het symposium op 7 april hun eigen werk en lichten toe hoe zij aankijken tegen het onderwerp. Kan bepaald werk alleen door vrouwelijke fotografen worden gemaakt? Waarom is het belangrijk dat ook vrouwelijke fotografen in conflictgebieden werken. Welke uitdagingen ervaren zij in hun werk.

Amak Mahmoodian (Iran)
Fotograaf en filmmaker, geboren in Shiraz woont in Bristol (UK). In haar werk bevraagt Mahmoodian de identiteit en geeft ze in persoonlijke verhalen sociale onderwerpen een centrale plek. Mahmoodian won diverse internationale prijzen en haar werk is wereldwijd te zien.

Maja Daniels (Zweden)
Zweedse fotograaf die naast fotografie ook journalistiek en sociologie studeerde.
In haar werk focust Daniels zich op de relatie tussen mensen. Ze is vooral geïnteresseerd in onderwerpen waar het lichaam in relatie tot identiteit een rol spelen.

 

© Maja Daniels

Mary F Calvert (USA)
Fotojournalist Mary F Calvert wil met haar fotografie sociale verandering realiseren. Calvert is vooral bekend door haar werk waarin ze mensenrechten vanuit een gender perspectief belicht. Ze is een prijswinnaar in de recente World Press Photo wedstrijd met haar werk over seksueel misbruik in het Amerikaanse leger.

Olivia Harris (UK)
Harris is een documentair fotograaf en filmmaker. Ze is met name geïnteresseerd in de veranderende machtsdynamiek tussen vrouwen en mannen. Haar serie over de strijd voor een andere abortuswetgeving in Ierland viel dit jaar in de prijzen bij World Press Photo.

Foto van Olivia Harris uit de The Feminine ideal serie

Amak Mahmoodian in een WPP doc:

https://www.youtube.com/watch?v=eJoyJzPi2S0https://

Maja Daniels in een WPP doc:

vimeo.com/54602171

Unieke rondleidingen door de tentoonstelling van Kati Horna

Speciaal voor deze dag kan je je inschrijven voor een unieke rondleiding. Het werk van Kati Horna, voor het eerst in Nederland te zien, wordt vanuit 4 verschillende perspectieven bekeken en besproken. Bijvoorbeeld het perspectief van het museum, de fotoprofessional of een sociaal geëngageerd perspectief.

 

foto © Peter Tijhuis

Interactieve lunch en portfolioviewings

Het symposium is inclusief een vaste lunch. Dit omdat iedereen moet eten en we hier niet te veel tijd mee kwijt willen zijn. De rondleidingen gebeuren tijdens de lunch. Afhankelijk van je inschrijving voor de rondleiding lunch je vroeg of laat. Het is niet mogelijk om zelf lunch mee te nemen of een alternatieve lunch in het museumcafé te bestellen.

In het museum worden tafels geplaatst waarop je tussen 10:30 tot 17:00 uur je portfolio kan neerleggen. Hij is dan te bekijken door bezoekers van het museum en deelnemers van het symposium (reken op zo’n 300 potentiële kijkers waaronder i.i.g. FOTODOK en Cobra Museum voor Moderne Kunst). Je kan zelf besluiten in hoeverre je bij je portfolio wil blijven voor uitleg en gesprekken. Het Cobra Museum en FOTODOK zullen geen selectieprocedure hanteren vooraf.

Als je je portfolio wil tonen aan de bezoekers van de tentoonstelling neem dan contact op met Eric Wie: e.wie@cobra-museum.nl

Hoe koop je de tickets?

Voor het symposium moet je van te voren online een ticket kopen. Er is beperkt plek voor 100 bezoekers. Het ticket is voor alle symposium onderdelen inclusief de lunch. Je moet ook aanvullend een kaartje kopen voor het museum. Dit laatste kan vooraf online maar mag ook aan de kassa. Je hebt gratis toegang tot het museum (niet tot het symposium) als je een van de volgende kaarten hebt: Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Stadspas Amstelveen, Rembrandtpas, Iamsterdam City Card, ICOM, BGL VIP-kaart. Als je niet in bezit bent van een van deze passen is de entree €12,50 (€8 voor studenten op vertoon studentenpas)

Entree symposium = €17,50 en €12,50 voor studenten (op vertoon studentenpas aan kassa)

Let dus op dat je twee tickets nodig hebt deze dag, 1 voor het museum en 1 voor het symposium!

KOOP JE TICKET HIER

Heb je vragen laat het ons gerust weten: e.wie@cobra-museum.nl

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief