Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

The release dates of the new episodes of AVROTROS's, Tussen Kunst en Kitsch (Between Art and Kitsch) 2021 have been… twitter.com/i/web/status/1…

RT @Digikunst: Het wachten waard: Frida Kahlo in @DrentsMuseum en @cobramuseum: digitalekunstkrant.nl/het-wachten-wa…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

07 Apr 2019

Symposium: The Female Perspective in Documentary Photography

Op 7 April organiseren Het Cobra Museum voor Moderne Kunst & FOTODOK een symposium over de rol van de vrouwelijke fotograaf in de documentaire fotografie. Dit symposium vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling van Kati Horna en de presentaties van Eva Besnyö en Atá Kando in het museum.

Is er sprake van gelijke kansen? Is er sprake van een vrouwelijk perspectief? Kunnen we in het verlengde van de ‘herontdekking’ van het werk van Kati Horna spreken over nog meer vrouwelijke fotografen die onterecht in de schaduw van hun mannelijke collega’s staan? 

Foto boven: Amak Mahmoodian 

 

De rol van de vrouwelijke fotograaf staat centraal in lezingen, presentaties van fotografen, rondleiding door de tentoonstelling en het afsluitende panelgesprek met alle gasten.  Whitney Johnson en Delphine Bedel verzorgen lezingen, Amak Mahmoodian, Maja Daniels, Mary F. Carver en Olivia Harris presenteren hun werk en lichten hun ervaringen toe. Onder leiding van Delphine Bedel vindt een afsluitend panelgesprek met alle gasten plaats.

De voertaal is Engels en de dag wordt geleid door Delphine Bedel, beeldend kunstenaar, curator, publicist en oprichter & directeur van Meta/Books. Halverwege de dag is er een uitgebreide netwerklunch en aan het eind van de dag is er gelegenheid om een borrel te drinken.

Het symposium zal starten om 11:00. (inloop vanaf 10:30).

UPDATED! Programma

10.30
11.00 Welcome by Cobra Museum & FOTODOK
11.02 How women invented the photobook by Delphine Bedel
11.45 Maja Daniels presents her work
12.20 Tours through the exhibition by Kati Horna in 4 groups. All tour guides have a different background relevant for the exhibition
13.45 Ilvy Nijokiktjien presents Born Free: Nelson Mandela’s Generation of Hope
14.10 Keynote by Whitney Johnson
14.45 Mary F. Carvert presents her work
15.15 Amak Mahmoodian presents her work
15.55 Olivia Harris presents her work
16.30 Panel dialogue with the guests, moderation Delphine Bedel
17.00 Drinks

Key-note speaker: Whitney C. Johnson

Whitney C. Johnson is dit jaar voorzitter van de jury van World Press Photo. Ze is de Vice-President, Visuals and Immersive Experiences bij National Geographic. Voor deze rol was ze directeur fotografie bij The New Yorker, waar ze met haar werk onderscheidingen verdiende van de American Society of Magazine Editors; Awards of Excellence van de Society of Publication Designers. Johnson heeft American Literature gestudeerd aan Barnard College en voltooide haar masters in American Studies aan Columbia University. Ze is bestuurslid van de Alexia Foundation en het W. Eugene Smith Fonds. In 2018 was ze tevens jurylid van de World Press Photo wedstrijd.

 

Whitney C. Johnson by © Mark Theissen/National Geographic

Presentaties van vier invloedrijke internationale vrouwelijke fotografen

Vier fotografen presenteren tijdens het symposium op 7 april hun eigen werk en lichten toe hoe zij aankijken tegen het onderwerp. Kan bepaald werk alleen door vrouwelijke fotografen worden gemaakt? Waarom is het belangrijk dat ook vrouwelijke fotografen in conflictgebieden werken. Welke uitdagingen ervaren zij in hun werk?

Amak Mahmoodian (Iran)
Fotograaf en filmmaker, geboren in Shiraz woont in Bristol (UK). In haar werk bevraagt Mahmoodian identiteit en geeft ze in persoonlijke verhalen sociale onderwerpen een centrale plek. Mahmoodian won diverse internationale prijzen en haar werk is wereldwijd te zien.

Maja Daniels (Zweden)
Zweedse fotograaf die naast fotografie ook journalistiek en sociologie studeerde.
In haar werk focust Daniels zich op de relatie tussen mensen. Ze is vooral geïnteresseerd in onderwerpen waar het lichaam in relatie tot identiteit een rol spelen.

 

© Maja Daniels

Mary F. Calvert (USA)
Fotojournalist Mary F. Calvert wil met haar fotografie sociale verandering realiseren. Calvert is vooral bekend door haar werk waarin ze mensenrechten vanuit een gender perspectief belicht. Ze is een prijswinnaar in de recente World Press Photo wedstrijd met haar werk over seksueel misbruik in het Amerikaanse leger.

Olivia Harris (UK)
Harris is een documentair fotograaf en filmmaker. Ze is met name geïnteresseerd in de veranderende machtsdynamiek tussen vrouwen en mannen. Haar serie over de strijd voor een andere abortuswetgeving in Ierland viel dit jaar in de prijzen bij World Press Photo.

 

Foto van Olivia Harris uit de The Feminine ideal serie

Unieke rondleidingen door de tentoonstelling van Kati Horna

Voor de rondleiding door de tentoonstelling van Kati Horna, voor het eerst in Nederland te zien, zijn 4 rondleiders met verschillende achtergronden uitgenodigd die vier verschillende invalshoeken van de tentoonstelling belichten..

Interactieve lunch

Het symposium is inclusief een vaste lunch. De rondleidingen & lunch vinden plaats tussen 12.15 en 14.00. Het is niet mogelijk om zelf lunch mee te nemen of een alternatieve lunch in het museumcafé te bestellen. Er is tijdens de lunch en tijdens de borrel achteraf voldoende ruimte om mensen te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten.

 

foto © Peter Tijhuis

portfolioviewings

In het museum worden tafels geplaatst waarop je tussen 10:30 tot 17:00 uur je portfolio kan neerleggen. Hij is dan te bekijken door bezoekers van het museum en deelnemers van het symposium (reken op zo’n 300 potentiële kijkers waaronder i.i.g. FOTODOK en Cobra Museum voor Moderne Kunst). Je kan zelf besluiten in hoeverre je bij je portfolio wil blijven voor uitleg en gesprekken. Het Cobra Museum en FOTODOK zullen geen selectieprocedure hanteren vooraf.

Als je je portfolio wil tonen aan de bezoekers van de tentoonstelling neem dan contact op met Eric Wie: e.wie@cobra-museum.nl

Hoe koop je de tickets?

Voor het symposium moet je van te voren online een ticket kopen. Er is beperkt plek voor 100 bezoekers. Het ticket is voor alle symposium onderdelen inclusief de lunch. Je moet ook aanvullend een kaartje kopen voor het museum. Dit laatste kan vooraf online maar mag ook aan de kassa. Je hebt gratis toegang tot het museum (niet tot het symposium) als je een van de volgende kaarten hebt: Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Stadspas Amstelveen, Rembrandtpas, Iamsterdam City Card, ICOM, BGL VIP-kaart. Als je niet in bezit bent van een van deze passen is de entree €12,50 (€8 voor studenten op vertoon studentenpas)

Entree symposium = €17,50 en €12,50 voor studenten (op vertoon studentenpas aan kassa)

Let dus op dat je twee tickets nodig hebt deze dag, 1 voor het museum en 1 voor het symposium!

KOOP JE TICKET HIER

Heb je vragen laat het ons gerust weten: e.wie@cobra-museum.nl

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief