Op dit moment zijn we gesloten

Luidruchtig Mexicaans dodenfeest telegraaf.nl/t/1601706557/ via @telegraaf

Vanaf vrijdag 11 oktober te zien: Frida Kahlo in de tentoonstelling Intens Mexico. Voor het eerst in 25 jaar een Ka… twitter.com/i/web/status/1…

19 Aug 2019 - 23 Aug 2019

Summerschool 2019 by Jonas Ohlsson

“Niet alleen kunstenaars hebben fantasie en verbeeldingskracht.
Dat hebben we allemaal. Net als dromen, dat doen we ’s nachts ook allemaal.
Fantasie is als een spier die je kunt trainen.
Als je die spier niet traint, wordt hij slap en nutteloos”.
– Jonas Ohlsson

Van 19 tot en met 23 augustus is de Cobra Summerschool weer open. Onder leiding van kunstenaar/duizendpoot/DJ/kunstdocent Jonas Ohlsson ga je als student van Class of ‘19 aan het werk met je eigen energie, intuïtie en creativiteit.

Het programma bestaat uit inhoudelijke colleges kunst en filosofie en we gaan heel veel tekenen, tekenen, tekenen. Samen met Ohlsson maak je een reis door jouw eigen creativiteit. We ontdekken de intuïtieve kracht van het beeld en gaan op zoek naar onze eigen flow en creatieve instinct. We bespreken het werk van Jean Dubuffet, maar ook Outsider Art, de Situationisten tot aan Cobra, de psychologie achter flow en nieuwe ontdekkingen in de neurowetenschappen rondom spel, intuïtie en het opslaan van kennis, maar ook het surrealisme en Johan Huizinga’s theorieën over de homo ludens komen aan bod.

Ohlsson gelooft heilig dat iedereen zou moeten tekenen, want tekenen is goed voor je! Door te tekenen leer je jezelf kennen, kun je jezelf uitdagen en kom je in contact met iets dat groter is dan jezelf, namelijk met kunst en soms zelfs met je eigen onderbewustzijn. Ohlsson hoopt dat tekenen in de toekomst net zo populair wordt als yoga en meditatie nu is. Tijdens de Summerschool zal er gewerkt worden met Conté krijt, houtskool, Oost-Indische inkt, Japanse penselen en papier op groot formaat.

We sluiten de Summerschool af met een feestelijke vernissage van de expositie van de werken die door Class of ’19 zijn gemaakt. Tijdens het maken van deze groepstentoonstelling wordt er aandacht besteed aan de volgende zaken:

-Hoe maak je een keuze uit al je tekeningen?

-Wat wil je communiceren met je kunst?

-Hoe kun je een verhaal vertellen met een selectie tekeningen?

-Hoe hang je tekeningen het beste op?

Jonas Ohlsson. Foto: Mister Motley

De muziek tijdens de vernissage wordt verzorgd door DJ Ike Melchizedek. De werken zullen tijdelijk geëxposeerd worden in het Atelier van het Cobra Museum.

Jonas Ohlsson is tekenaar, maakt installaties en objecten, componeert muziek, schrijft teksten en treedt op als Blodfet & DJ Lonely. Zijn kunst is net zo veelzijdig als zijn kunstenaarspraktijk. Naast muziek, provocatie en humor zijn belangrijke thema’s in zijn werk seks, drugs, politiek, geschiedenis en straatcultuur. Ohlssons achtergrond in de elektronische muziek dringt door in zijn artistieke proces, waar een grote rol is weggelegd voor intuïtie en vrije associatie.

Naast kunstenaar is Ohlsson ook docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, KABK en Design Academy in Eindhoven. Hij heeft o.a. gastcolleges verzorgd in Boston, Berlijn, Los Angeles, Aruba en Geneve.

Jonas Ohlsson, "We Are Writing A Science Novel /Font Rebellion" van 2015, 70 cm +100 cm, gouache, graphite pencil, conte, collage, oil crayon, pen and charcoal.

Praktische informatie

Class of ’19 start op maandag 19 augustus om 10.00 uur. Het programma duurt in totaal 5 dagen, iedere dag van 10.00 uur tot 17.00 uur (m.u.v. de feestelijke opening van 16.00 tot 18.30 uur aansluitend op vrijdag). Voertaal is zowel Engels als Nederlands. Totale kosten bedragen €250,- per deelnemer (incl. materialen en koffie/thee, een tentoonstelling en feestelijke opening).

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijven voor Class of ’19 geschiedt door een ticket te kopen. Koop hier online je ticket. Iedereen is welkom om deel te nemen aan Class of ‘19, er is geen voorkennis nodig. Deelnemers ontvangen een week voorafgaand aan de Summerschool het rooster en verdere aanwijzingen.

Voor vragen over het programma kan je mailen met Esther, e.vandenberg@cobramuseum.nl.