Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Tomorrow, Wednesday 27 January 2021, at 20:35 on NPO1 we will host the show "TUSSEN KUNST EN KITSCH". We will dive… twitter.com/i/web/status/1…

RT @azizbekkaoui: Trots dat ik kan mededelen dat ik de kostuums ga ontwerpen voor theaterproductie #Antigone #Regie is in handen van @A_Da…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Preview Cobra Magazine editie najaar | winter 2020/2021

Op 20 november lanceerden we een nieuwe editie van het Cobra Magazine. In het magazine blikken we onder andere terug op de geschiedenis van het museum, ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum op 8 november, kijken we vooruit naar ons programma van 2021, met een tentoonstelling over de bijzondere fotocollectie van fotograaf Pedro Slim, maar uiteraard ook de grootse tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera. Daarnaast zijn er ook artikelen over ons huidige programma, zoals “The Making of Ben Cobra” en een essay van filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos over Claude Cahun.

Normaliter kunnen bezoekers het Cobra Magazine gratis meenemen uit het museum. Omdat we vanwege de aangescherpte coronamaatregelen echter tot en met 19 januari gesloten zijn, delen we een selectie van de teksten uit het magazine op de website. Zo kan iedereen in deze bijzondere tijden ook vanuit huis geïnspireerd raken door de bijzondere kunstenaars wiens werk in ons museum te zien is!

Na de heropening van het museum op 20 januari 2020 kunnen bezoekers tijdens hun bezoek weer een gratis exemplaar van het nieuwe Cobra Magazine meenemen (zo lang de voorraad strekt).

Kwart eeuw Cobra Museum
Op 8 november 2020 is het 25 jaar geleden dat het Cobra Museum voor Moderne Kunst haar deuren opende voor het publiek. Precies 72 jaar eerder, op 8 november 1948, werd de Cobra-beweging opgericht. In het artikel Kwart eeuw Cobra Museum blikt Marieke Zuilichem terug op de 25-jarige geschiedenis van het Cobra Museum.

Klik hier om het artikel te lezen.

De Cobra-kunstenaars vormen naast het hart ook het fundament van dit museum. Diep in de grond bevindt zich misschien wel het meest bijzondere kunstwerk uit de collectie: een beschilderde heipaal. Op 9 december 1993 werd deze paal door 10 Cobra-kunstenaars van hun handtekening en kleurige boodschap voorzien.

A Love Revolution
Van 28.05.21 tot 26.09.21 tonen wij de beroemde Gelman collectie van 20ste-eeuwse Mexicaanse meesters, met de titel Frida Kahlo & Diego Rivera, A Love Revolution. Deze collectie wordt beheerd door de Vergel Foundation. Een belangrijk onderdeel zijn de werken van Frida Kahlo en Diego Rivera, een van de bekendste kunstenaarsechtparen in de kunstgeschiedenis. Achttien iconische werken van Frida Kahlo zullen te zien zijn, waaronder enkele van haar beroemdste zelfportretten. In het nieuwe Cobra Magazine geeft gastconservator Stefan van Raay in het artikel A Love Revolution alvast een voorproefje.

Klik hier om het artikel te lezen.

Claude Cahun was niet zó bijzonder
Claude Cahun was zijn tijd niet vooruit. Dat betekent niet dat hen niet bijzonder was. Maar het idee dat Cahun haar tijd (1894-1954) ontsteeg, omdat ze eigenwijs en radicaal aan genderhokjes tornde en een homo liefdesleven leidde, verbloemt het feit dat ze nu (2020) om precies dezelfde redenen vooruitstrevend zou worden genoemd. Voor het nieuwe Cobra Magazine schreef filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos het essay Claude Cahun was niet zó bijzonder.

Klik hier om het essay te lezen.

Claude Cahun, Claude Cahun met gevlochten pony/Claude Cahun with plaited fringe, 1917 met dank aan/courtesy of Jersey Heritage Collections

Ben Cobra – The making of
De tentoonstelling Ben Cobra is samengesteld door Aziz Bekkaoui, een gerenommeerd modevormgever, kunstenaar en gastcurator die onder andere eerder in het Cobra Museum de couture collectie Paris Moi presenteerde, maar ook de modeprijs in Hyères won en in het voorprogramma van Paco Rabanne stond. Hoofdconservator Hilde de Bruijn schreef een artikel over ‘the making of’ van de tentoonstelling.

Klik hier om het artikel te lezen.

DJ Manga

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief