Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

RT @rtvamstelveen: #Musea zijn voorlopig nog dicht, maar aan creativiteit geen gebrek. Wat gebeurt er achter de schermen in tijden van een…

Today marks the first day of the annual Queer History Month! It is the first time that this takes place in the Net… twitter.com/i/web/status/1…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Preview Cobra Magazine editie najaar | winter 2020/2021: Kwart eeuw Cobra Museum

Op 8 november 2020 is het 25 jaar geleden dat het Cobra Museum voor Moderne Kunst haar deuren opende voor het publiek. Precies 72 jaar eerder, op 8 november 1948, werd de Cobra-beweging opgericht.

 

Vrijwel direct na de grote Cobra-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam eind 1988, kwamen cultuurwethouder Piet van den Heuvel en kunstminnende zakenman Karel van Stuijvenberg een intentieverklaring overeen, waarbij Van Stuijvenbergs unieke Cobra-collectie zou worden ondergebracht in een nieuw te bouwen museum in Amstelveen. Oud-Rijksbouwmeester Wim Quist, die onder meer het Kröller-Muller museum maar ook de prestigieuze Zuidvleugel van het Rijksmuseum op zijn naam heeft staan, kreeg opdracht een ontwerp voor het museum te maken.

De afgelopen 25 jaar heeft het museum een imposante verzameling Cobra-kunst bijeengebracht, stuk voor stuk hoogtepunten van Cobra. Van schilderijen en tekeningen tot sculpturen, keramiek en origineel documentair materiaal. De verzameling groeit nog steeds met aankopen, schenkingen en bruiklenen.

De groep Cobra-kunstenaars en dichters afkomstig uit verschillende Europese landen vonden dat alles anders moest. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog wilden zij met hun kunst bijdragen aan een nieuwe, betere wereld. Zo onbevangen als kinderen probeerden zij hun artistieke scheppingsproces in te gaan, waarbij het experiment voorop stond. Hoewel de resultaten van Cobra’s experiment in eerste instantie door velen werden afgebrand, bleek het omarmen ervan juist een vruchtbare weg. De betrokken kunstenaars kregen al snel een bloeiende carrière en de beweging zelf maakt ondertussen een onlosmakelijk deel uit van de Europese kunstgeschiedenis.

Hoewel de vaak naïef aandoende voorstellingen van dieren, kinderen en hybride wezens duidelijk afkomstig zijn uit een ander tijdperk, streeft het Cobra Museum ernaar te laten zien dat de waarden achter de Cobra-beweging tijdloos zijn. Je vrij voelen om tegen bestaande conventies in te gaan, teneinde een betere wereld te scheppen voor iedereen, is anno 2020 niet minder relevant dan in 1948. Nog steeds hebben mensen last van verstikkende etiketten of ongelijke behandeling en heeft de mens baat bij verfrissende perspectieven en het ‘out-of-the-box denken om tot vernieuwing te komen.

De Cobra-kunstenaars vormen naast het hart ook het fundament van dit museum. Diep in de grond bevindt zich misschien wel het meest bijzondere kunstwerk uit de collectie: een beschilderde heipaal. Op 9 december 1993 werd deze paal door 10 Cobra-kunstenaars van hun handtekening en kleurige boodschap voorzien.

Deze tekst verscheen oorspronkelijk in de najaar | wintereditie 2020/2021 van het Cobra Magazine. Deze editie van het Cobra Magazine is in het najaar en voorjaar van 2021 gratis af te halen in het museum tijdens openingstijden (zolang de voorraad strekt).

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief