Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Tomorrow, Wednesday 27 January 2021, at 20:35 on NPO1 we will host the show "TUSSEN KUNST EN KITSCH". We will dive… twitter.com/i/web/status/1…

RT @azizbekkaoui: Trots dat ik kan mededelen dat ik de kostuums ga ontwerpen voor theaterproductie #Antigone #Regie is in handen van @A_Da…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Preview Cobra Magazine editie najaar | winter 2020/2021: Ben Cobra – The making of

De tentoonstelling Ben Cobra is samengesteld door Aziz Bekkaoui, een gerenommeerd modevormgever, kunstenaar en gastcurator die onder andere eerder in het Cobra Museum de couture collectie Paris Moi presenteerde, maar ook de modeprijs in Hyères won en in het voorprogramma van Paco Rabanne stond.

Tekst door Hilde de Bruijn

Ben Cobra bevat zevenentwintig kunstwerken uit de collectie van het Cobra Museum, met daarbij portretfoto’s waarop telkens een persoon met het kunstwerk te zien is. Begeleidende teksten verwoorden het verband dat Bekkaoui ziet tussen de Cobra-beweging en de door hem gekozen personen, waaronder schrijver Arnon Grunberg,  Ilias Admi, kinderburgemeester van Amsterdam en Hedy d’Ancona, voormalig Minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Hij wil hiermee laten zien dat de waarden die aan Cobra ten grondslag lagen ook vandaag de dag nog van belang en actueel zijn. Uit eerste reacties van bezoekers blijkt deze opzet verrassend goed te werken: de kunstwerken die zij al goed meenden te kennen, komen door deze opzet in een ander licht te staan.

Uri Eugenio

Wat waren die ‘Cobra-waarden’ eigenlijk? Bekkaoui heeft in ieder geval een belangrijke waarde gefilterd uit de manier waarop de Cobra-kunstenaars omgingen met hun onderlinge verschillen. De groep bestond namelijk uit zeer uiteenlopende individuen die het lang niet altijd met elkaar eens waren. Hoewel er veel gediscussieerd werd – in een mengeling van talen – werd er niet zozeer gestreefd naar het zo klein mogelijk maken van de onderlinge verschillen, maar was daar juist ruimte voor. Zo zou iedereen het beste van zichzelf kunnen geven, was de gedachte.

Ilias Admi

Bekkaoui’s keuze om zich te laten portretteren met ‘De Toren van Babel’, een sculptuur van Shinkichi Tajiri, staat misschien wel symbool voor het streven naar wederzijds begrip, vanuit de acceptatie dat wij onderling allemaal anders zijn. Het portret markeert het begin van de tentoonstelling. De toren van Babel is een Bijbels thema dat verwijst naar het moment dat God de hoogmoed van de mensen straft door hun gezamenlijke taal af te nemen. Vanaf dat moment moeten zij het met elkaar eens worden terwijl ze letterlijk een andere taal spreken. De sculptuur van Tajiri markeert het einde van de tentoonstelling, samen met een foto van operazanger Clarence Macfadden, voor wie zang het vermogen heeft om spraakverwarring te overstijgen

Sherie van den Wijngaar

Het opvallendst aan de Cobra-beweging was misschien wel dat de kunstenaars tegen de bestaande orde ingingen. Zij streefden naar absolute vrijheid in denken en doen. Hun vaak kleurrijke en kinderlijk aandoende kunst was een schop tegen de schenen van het establishment, en zo werd Cobra in eerste instantie ook ontvangen. Ook dit is een belangrijk uitgangspunt voor Bekkaoui gebleken.

Arnon Grunberg

De personen die Bekkaoui liet vastleggen door fotograaf Raymond van Zessen, vaak voorzien van zelfontworpen kledingstukken, zijn het best te omschrijven als grensverleggend, non-conformistisch, kleurrijk en soms ook tegendraads. Het merendeel van deze bijzondere mensen zijn persoonlijke bekenden van Bekkaoui. Tijdens zijn bezoeken aan het museumdepot heeft hij met een scherp oog gekeken naar hoe hij hen zou kunnen koppelen aan een van de kunstwerken. Als je goed kijkt, zie je met regelmaat opvallende parallellen, of visuele echo’s die bovendien soms getuigen van een zeker gevoel voor humor.

Dudique

Deze tekst verscheen oorspronkelijk in de najaar | wintereditie 2020/2021 van het Cobra Magazine. Deze editie van het Cobra Magazine is in het najaar en voorjaar van 2021 gratis af te halen in het museum tijdens openingstijden (zolang de voorraad strekt).

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief