Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

❤️"Een soort eregalerij voor surrealisme"❤️ #thisissurrealism! #surrealism #dali #magritte twitter.com/parool/status/…

Kom op adem in het museum. We zijn 7 dagen per week open. twitter.com/museumtijdschr…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

04 Apr 2017 - 09 Apr 2017

Nationale Museumweek in het Cobra Museum: Slow Art

Wist je dat de gemiddelde bezoeker maar 10 tot 20 seconden naar een schilderij kijkt? Wat als we nu eens niet alles willen zien, maar langer stil staan bij slechts enkele werken? Het Cobra Museum zet in de Museumweek 2017 in op Slow Art.

Kunst lijkt soms wel tot een kennisrace geworden te zijn.

Het gaat er vaker om wat je weet van kunst dan wat je ervaart met kunst. Het lijkt wel of het belangrijker is hoeveel tentoonstellingen je hebt bezocht dan wat je werkelijk gezien hebt. Het Cobra Museum gaat daarom vertragen. Juist in de Nationale Museumweek. En we draaien ook nog eens de rollen om. Wij gaan je niet vertellen wat je moet zien. Jij gaat ons vertellen wat jij ziet!

Het Cobra Museum biedt in de Nationale Museumweek

  • 5 x de Slow Art Walk©
  • Masterclass Visible Thinking (8 april 11:30)
  • International Slow Art Day, in connectie met de Slow Art bewegingen over de hele wereld met gesprekken, social media en masterclass.

Waarom Slow Art?

It’s not what you look at that matters, it’s what you see.
Henry David Thoreau*

  • Wanneer mensen langzaam kijken naar kunst, ontdekken ze ongelooflijke dingen.
  • De belangrijkste ontdekking is wellicht dat iedereen zijn eigen kunstexpert is
  • En dat is een geweldige ontdekking. Het ontsluit ieders passie en creativiteit en helpt om nog meer kunstliefhebbers te creëren.

Kom langs tijdens de Nationale Museumweek en sluit je aan.  

Er zijn Slow Art Walks op 7 april om 15:00 uur. Op 8 april om 12:30 en 15:00 uur en op 9 april om 13:00, 14:00 en 15:30 uur U kunt zich 5 minuten van te voren melden bij de kassa, of je reserveert hier een plek (kosten €0,60).
> De Masterclass Visible Thinking door Gundy van Dijk (Thinking Museum) plus aansluitend Slow Art Walk is op 8 April om 11:30
> Optreden van Kolding Musikskole. Klassiek concert van wereldberoemde Deense muziekschool (Vivaldi, Haydn, Zempleni, Kuhla, Ibert) 8 April vanaf 14:00 (reserveren niet nodig)

Nationale Museumweek en International Slow Art Day

Dit jaar vindt de International Slow Art Day midden in de Nationale Museumweek plaats, op 8 april. Het Cobra Museum grijpt deze gelegenheid aan om de Nationale Museumweek op unieke wijze in te vullen, want wanneer mensen langzaam kijken naar kunst, ontdekken ze ongelooflijke dingen. Slow Art is een internationaal groeiende beweging waar het Cobra Museum als enige kunstmuseum in Nederland al drie jaar aan gelieerd is.

Hoe werkt het?

Een Slow Art Walk©, een unieke door het Cobra Museum ontwikkelde rondleiding, neemt je mee langs maar een paar werken (i.p.v. de hele tentoonstelling). Met een groep kijk je zorgvuldig naar een kunstwerk en iedere deelnemer wordt gevraagd, via specifieke kijkstrategiën, wat hij of zij ziet. Je zal ook ervaren dat andere deelnemers vaak weer hele andere aspecten zien en dus andere associaties hebben bij hetzelfde kunstwerk. Onderling bouw je een verhaal op en aan het einde van de Slow Art Walk deel je met elkaar in gezelschap van een goed glas wijn de kunstervaring. Op Slow Art Day zelf, 8 april, kan je die ervaringen ook nog eens wereldwijd delen.

> Er zijn Slow Art Walks op 7 april om 15:00 uur. Op 8 april om 12:30 en 15:00 uur en op 9 april om 13:00, 14:00 en 15:30 uur U kunt zich 5 minuten van te voren melden bij de kassa, of je reserveert hier een plek (kosten €0,60).
> De Masterclass Visible Thinking door Gundy van Dijk (Thinking Museum) plus aansluitend Slow Art Walk is op 8 April om 11:30
> Optreden van Kolding Musikskole. Klassiek concert van wereldberoemde Deense muziekschool (Vivaldi, Haydn, Zempleni, Kuhla, Ibert)
8 April vanaf 14:00 (reserveren niet nodig)

Waar komt Slow Art vandaan?

Hoewel het antwoord op deze vraag u op geen enkele manier zal helpen om van de kunst te genieten, geven we u graag wat achtergrond informatie. Slow Art begon In 2008 met één persoon in het Jewish Museum in New York. Daar besloot Phil Terry om eens niet langs alle kunstwerken te hollen om binnen 1 uur een rondleiding te kunnen doen, maar om langer stil te staan bij maar een paar werken. Dit herhaalde hij een aantal keren met steeds een grotere groep vrienden en ze begonnen tegelijkertijd de ervaringen met elkaar te delen. Vanuit hier is in 2009 de eerste Slow Art Day ontstaan.

Tegelijkertijd ontwikkelde de Harvard University een methodiek die Visible Thinking heet. Deze methodiek werd in musea uitgetest om te onderzoeken of er meer kennisoverdracht plaatsvindt wanneer men kijkers bevraagt vanuit specifieke methodes. Door het stimuleren van het goed observeren en dientengevolge het vormen van bedachtzame interpretaties ontstaat er geheel nieuwe kennis over de kunstwerken. Kennis die kunsthistorici niet meteen zien. Men noemt deze methodiek ook wel de See-Think-Wonder methodiek.

In 2014 was het Cobra Museum het eerste Museum in Nederland dat de, inmiddels International, Slow Art Day omarmde. Vanaf dat moment heeft het Cobra Museum ook een eigen Slow Art Walk© ontwikkeld, gebruik makend van de Visible Thinking methode. Iedere laatste zondag van de maand vindt deze plaats. De kunst van CoBrA leent zich immers perfect om lang naar te kijken.

 

* Amerikaans essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter

 

 

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief