Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

RT @GaykrantNL: Met “Onder de huid: het leven en werk van Claude Cahun” laat @cobramuseum ons kennismaken met het bijzondere levensverhaal…

RT @GaySayHello: GaySayHello RT: Met “Onder de huid: het leven en werk van Claude Cahun” laat @cobramuseum ons kennismaken met het bijzonde…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

26 Apr 2021 - 30 Apr 2021

Masterclass Claude Cahun (besloten)

Op 26, 28, 29 en 30 april 2021 verwelkomt het Cobra Museum studenten van de mode-opleiding van de Rietveld Academie en studenten van de Master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Zij nemen deel aan een vierdaagse masterclass rondom kunstenaar Claude Cahun, waarvan tot en met 9 mei 2021 werk te zien is in de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun. De masterclass wordt geleid en gemodereerd door kunstenaars Jessica Gysel en Marnie Slater.

Let op: dit is een besloten event dus het is niet mogelijk om je hiervoor aan te melden.

Afbeelding: Self portrait (reflected in mirror, chequered jacket) 1928

Workshop door Jessica Gysel

Jessica is de uitgever en een van de redactieleden van Girls Like Us magazine, een feministisch en queer kunstpublicatie dat in 2005 is opgericht. Ze ontwikkelde het magazine via ‘leren-door-te-doen’ en is in de afgelopen jaren steeds meer geïnteresseerd geworden en betrokken geraakt bij feministische (artistieke) praktijken. Na het ontvangen van een beurs van het Mondriaanfonds en het Stimuleringsfonds heeft ze onderzoek gedaan naar verschillende vormen van samenwerken, copyright en eigenaarschap, en heeft ze zich afgekeerd van het concept van kunst als ‘commodity’.

In de workshop verkent ze, samen met de studenten, queer en feministische publicatiepraktijken op een collaboratieve manier. Door gezamenlijk te lezen verkennen ze potentiële thema’s voor de workshop, stellen ze de context vast en starten ze met het schetsen van enkele eerste ideeën over de content. Om zover te komen, zullen ze in een grote groep of in enkele kleinere groepen werken en gaan ze op verkenning door middel van schetsen, tekenen, lopen en verkleden.

Jessica Gysel

Workshop door Marnie Slater
Marnie is een beeldend kunstenaar die werkt met verschillende vormen, zoals beeldhouwkunst, samenwerking, redactie, performance en installaties. Naast haar solopraktijk maakt ze deel uit van All the Cunning Stunts, is ze co-curator van Buenos Tiempos, Int., teamlid van Mothers & Daughters – A Lesbian* and Trans* Bar* en is ze docent bij het ADMA-programma van kunstacademie Sint Lucas Antwerpen.

In de workshop gaat ze, samen met de studenten, een collectie van queer en feministisch tekst- en videomateriaal bekijken die een vocabulaire bieden voor de manieren waarop een prismatische ruimte van uiterlijk via het lichaam en taal verbeeld kan worden. Ze verkennen gezamenlijk de details van een rechtszaak in Londen uit 1918, gerelateerd aan Claude Cahun, met als doel het ontwikkelen van een kort en kritisch performancescript.

Steungevers
De masterclass wordt gesponsord door het Algemeen Nederlands Verbond.

Marnie Slater

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief