Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Tomorrow, Wednesday 27 January 2021, at 20:35 on NPO1 we will host the show "TUSSEN KUNST EN KITSCH". We will dive… twitter.com/i/web/status/1…

RT @azizbekkaoui: Trots dat ik kan mededelen dat ik de kostuums ga ontwerpen voor theaterproductie #Antigone #Regie is in handen van @A_Da…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

13 Dec 2020

IQMF & Cobra Museum: filmvertoning van Magic Mirror (door Sarah Pucill) en een gesprek over identiteit, queer cultuur en Claude Cahun

Het Cobra Museum heeft de handen ineen geslagen met het International Queer and Migrant Film Festival en Schouwburg Amstelveen voor een speciaal programma op zondag 13 december in Schouwburg Amstelveen, georganiseerd in de context van de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun. Het programma bestaat uit een filmvertoning van de Surrealistische film Magic Mirror door kunstenaar en filmmaker Sarah Pucill, gevolgd door een panelgesprek over gender, identiteit, feminisme en Surrealisme. 

 

Tickets voor het live event zijn uitverkocht, maar je kunt het event via een livestream bijwonen (klik hier voor de link)

Magic Mirror (70 min., 2013) combineert een heropvoering van zwart-witfoto’s van de Franse Surrealistische kunstenaar Claude Cahun met fragmenten uit haar boek Aveux non avenus. De film verweeft op een surrealistische wijze beeld en taal en verkent zo het verband tussen de foto’s en teksten van Cahun en de films van Sarah Pucill, omdat beide kunstenaars soortgelijke beeldtaal en thema’s delen. De meervoudige subjectiviteit van Cahun die uit haar boek en foto’s naar voren komt vormt het vertrekpunt van de film, waarin ze zich op veel verschillende manieren opmaakt en verkleedt en van identiteit wisselt. Magic Mirror is deels essay, deels filmgedicht en vertaalt de verrassende kracht van Cahuns poëtische taal in een serie van tableaux vivants, vermengd met opvoeringen van haar geschriften.

Magic Mirror is gekozen voor deze filmvertoning omdat er momenteel een andere film van Sarah Pucill, Confessions To The Mirror (68 min., 2016), te zien is in het Cobra Museum in de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun.

Na de film volgt een panelgesprek over gender en identiteit, met schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos, Sudeep Dasgupta, universitair hoofddocent Media en Cultuur bij de Universiteit van Amsterdam, en kunstenaar en filmmaker Sarah Pucill (online aanwezig). Het gesprek wordt gemodereerd door de Nederlandse art director en modejournalist Aynouk Tan.

Mocht je tijd hebben, bezoek dan ook de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun bij het Cobra Museum. Op vertoon van je online ticket voor de IQMF x Cobra Museum filmvertoning ontvang je 15% korting op een selectie van producten uit onze museumshop en museumcafé.

Programma:
18:00-19:15 uur: filmvertoning
19:30-19:00 uur: panel

Praktische informatie:
Datum en tijd: zondag 13 december, 18.00 uur
Locatie: Schouwburg Amstelveen
Tickets voor het live event zijn uitverkocht, maar je kunt het event via een livestream bijwonen. Klik hier voor de link naar de livestream.

De livestream is mede mogelijk gemaakt door DutchCulture.

Sprekers
Simon(e) van Saarloos is schrijver en filosoof en woont en werkt in Amsterdam. Hen heeft verschillende Nederlandstalige boeken gepubliceerd, waaronder een roman en een verzameling columns. In Enz. Het Wildersproces, deelt Van Saarloos een feministisch en queer verslag van de rechtszaak tegen de Nederlandse rechtse politicus Geert Wilders. In hun schrijven richt Van Saarloos zich op de filosofie van nonmonogamie, queerness en identiteit.

Sudeep Dasgupta is een Associate Professor in Media Studies bij de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft lezingen en heeft veel gepubliceerd in het veld van mondiale media, esthetiek, postkolonialisme, gender en seksualiteit.

Sarah Pucill: haar publiekelijk gefinancierde films zijn vertoond in galeries en hebben prijzen gewonnen bij internationale festivals. De meerderheid van haar films vinden plaats binnen de huiselijke omgeving, waar de geaarde realiteit van het huis zelf een portaal wordt voor een complexe en gelaagde fysieke wereld. In haar verkenningen van het levende en levenloze onderzoekt haar werk een reis tussen spiegel en oppervlakte, waarin vraagstukken over representatie worden bemiddeld. In de kern van veel van het werk is een belangstelling voor het beeld als een still, zowel letterlijk als symbolisch.

Aynouk Tan is een (mode) journalist, curator, spreker en activist gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk en identiteitspolitiek. Door het uiterlijk vanuit een antropologisch perspectief te observeren deconstrueert hen de koloniale, neoliberale en heteronormatieve narratieven.

 
 
 
 

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief