Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

RT @GaykrantNL: Met “Onder de huid: het leven en werk van Claude Cahun” laat @cobramuseum ons kennismaken met het bijzondere levensverhaal…

RT @GaySayHello: GaySayHello RT: Met “Onder de huid: het leven en werk van Claude Cahun” laat @cobramuseum ons kennismaken met het bijzonde…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

08 Nov 2020

Het Cobra Museum viert zijn verjaardag online!

Op 8 november 1995 opende het museum zijn deuren, als verwijzing naar de oprichtingsdatum van de Cobra-beweging op 8 november 1948. Het museum bestaat nu 25 jaar en dat willen we natuurlijk vieren met onze bezoekers! Volg vanuit je huiskamer een videorondleiding door de tentoonstelling Ben Cobra met hoofdconservator Hilde de Bruijn of bekijk de rondleiding van conservator Julia Steenhuisen door Claude Cahun: Onder de huid. Voor diegenen die zelf creatief aan de slag willen is er een doe-het-zelf-thuis workshop beschikbaar en leer je hoe je een eigen houten sculptuur kan maken, á la het Spijkermannetje van Karel Appel. Ook delen we twee tekenopdrachten die je thuis kunt doen. Als kers op de taart maken we op 8 november ook de winnaar bekend van de videowedstrijd voor het voortgezet- en beroepsonderwijs: ‘Het Museum van de Toekomst’. Vier samen met ons virtueel de verjaardag van het museum!

Digitale rondleiding Ben Cobra door hoofdconservator Hilde de Bruijn

Voor de tentoonstelling Ben Cobra nodigt de bekende vormgever, kunstenaar en gastcurator Aziz Bekkaoui een uiteenlopende groep van meer dan 25 bijzondere, kleurrijke, baanbrekende, uitgesproken creatieve of anderszins opvallende individuen uit: van de kinderburgemeester van Amsterdam Ilias Admi tot de choreograaf Uri Eugenio, van de voorzitter raad van toezicht Universiteit van Amsterdam Marise Voskens tot de schrijver Arnon Grunberg. Door deze hedendaagse non-conformisten te koppelen aan de museumcollectie laat hij zien dat Cobra’s zoektocht naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk zijn als destijds.

De digitale rondleiding is links van deze tekst te bekijken, of via ons Vimeo-kanaal. Voor meer informatie over de tentoonstelling Ben Cobra, klik hier.

Digitale rondleiding Onder de huid – Claude Cahun door conservator Julia Steenhuisen

Dit najaar is voor het eerst in Nederland een overzicht van het werk van de Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Ruim 70 foto’s en fotomontages worden getoond in Amstelveen met daarnaast ook publicaties en archiefmateriaal. De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig, vooruitstrevend en activistisch het werk van Cahun is. Haar opmerkelijke oeuvre bleef voor een breed publiek lange tijd onbekend, maar voor bekende fotografen als Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron. Ook David Bowie was een fan en maakte over haar een multimediale installatie. Niet alleen Cahuns werk, ook haar progressieve levenshouding op het gebied van gender en politiek is voor velen een voorbeeld.

De digitale rondleiding is rechts van deze tekst te bekijken, of via ons Vimeo-kanaal. Voor meer informatie over de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun, klik hier.

Doe-het-zelf-thuis-workshop: maak je eigen ‘Spijkermannetje’ á la Karel Appel

Heb je weleens het grappige houten figuur van Karel Appel gezien in het Cobra Museum? Hij wordt ook wel het ‘Spijkermannetje’ genoemd. Hij is gemaakt van dennehout en heeft ook echte spijkers! Hij is best wel groot als je hem van dichtbij ziet en er zelf voor staat in het museum. Met deze doe-het-zelf-thuis-workshop laten we zien hoe je zelf zo’n sculptuur van hout zou kunnen maken. Jouw kunstwerk hoeft niet precies te lijken op het mannetje; je wordt uitgedaagd om je eigen figuur te bedenken. Een beest of fantasiewezen? Kijk maar wat je leuk vindt!

Klik hier om de opdracht te downloaden.

Voorbeeldjes gemaakt door Kevin van der Brug en Deborah Pitta geïnspireerd op Karel Appel, 2020.

Tekenopdracht voor thuis

Laat je inspireren door Cobra-kunstenaar Constant! In het werk van Constant zie je vaak de vrolijk geschilderde mensen, dieren of fantasiewezens terugkomen. Voor een van de tekenopdrachten ga je zelf een dier of fantasiebeest tekenen of schilderen. Voor de andere opdracht ga je oefenen met de verschillende stijlen van Constant, door een tekening te maken die tegelijkertijd superstrak én grillig is.

Klik hier om de tekenopdracht over het fantasiebeest te downloaden.

Klik hier om de tekenopdracht over de verschillende stijlen van Constant te downloaden.

Klik hier om een paar kunstwerken van Constant te bekijken.

Bekendmaking winnaars wedstrijd ‘Het Museum van de Toekomst’

Op zondag 8 november maken we de winnaars van de wedstrijd ‘Het Museum van de Toekomst’ bekend! Voor deze wedstrijd vroegen we jongeren hoe volgens hen het museum van de toekomst eruit moet zien. De drie beste inzendingen worden op 8 november gepresenteerd op onze Facebookpagina. De prijswinnende eerste plaats ontvangt als beloning €150,-!

Klik hier om naar de Facebookpagina van het Cobra Museum te gaan. Klik hier voor meer informatie over de wedstrijd.

Foto: Peter Tijhuis

Steun het Cobra Museum

Door het coronavirus kan het museum voorlopig veel minder bezoekers ontvangen dan gebruikelijk, wat gevolgen heeft voor onze inkomsten. Je kunt ons steunen door vrijblijvend te doneren via deze link. Met elke kleine donatie zijn we al geholpen!

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief