Op dit moment zijn we gesloten

Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

The Cobra Museum presents: This is Surrealism! The Boijmans masterpieces. #thisissurrealism #boijmans #cobramuseum… twitter.com/i/web/status/1…

RT @emilykocken: Ik bezocht de Polke Blaudzun opstelling in @cobramuseum en hoorde een nachtblauwe, doch lucide soundtrack, het beeld in ze…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Verwacht 01 May 2020 - 30 Aug 2020

Verwacht: Grote zomertentoonstelling: This is Surrealism!

The Cobra Museum presents:
This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces 

  • Meer dan 150 surrealistische meesterwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien in het Cobra Museum Amstelveen
  • Salvador Dali, René Magritte, Max Ernst, Miró, Marcel Duchamp, Man Ray, Leonora Carrington, Paul Delvaux, Francis Picabia e.v.a.

 

 

beeld boven Salvador Dali, Mae West Lips Sofa, 1938
Collectie Museum Boijmans Van Beuningen© Pictoright Amsterdam 2020

Qu’est-ce que le surréalisme? This is Surrealism!

In 1934 publiceerde André Breton, voorman van de surrealisten, Qu’est-ce que le surréalisme? (Wat is surrealisme?). Een historische uitgave, met de beroemde illustratie door René Magritte en te zien in deze tentoonstelling.

Nu 86 jaar later kunnen we met recht een duidelijk antwoord geven: This is Surrealism!

De tentoonstelling biedt een omvangrijk overzicht van surrealistische topkunstenaars, binnen negen belangrijke thema’s, met sleutelwerken van onder meer Salvador Dali, René Magritte, André Breton, Marcel Duchamp, Man Ray, Max Ernst, Miró en vele andere kunstenaars. Tevens worden zeer recente aanwinsten voor het eerst getoond zoals het eerste originele surrealistische manifest van André Breton uit 1924, La femme 100 têtes van Max Ernst uit 1929, en collages van Joseph Cornell uit de jaren dertig die afgelopen editie van de Tefaf zijn verworven.

André Breton, Qu’est-ce que le surréalisme? 1934 met illustratie van René Magritte. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen© Pictoright Amsterdam 2020

Het Surrealisme in 193 kunstwerken en documenten door 33 kunstenaars binnen 9 thema’s

In 1916 keert een groepje dichters en kunstenaars in Zürich zich tegen het academisme en alle gangbare opvattingen over cultuur. Hun ideeën worden razendsnel opgepikt door anderen en het duurt dan ook niet lang of de dadaïsten – zoals ze zichzelf noemen – opereren op internationale schaal. Ze maken ‘anti-kunst’ zoals lawaaiconcerten en nonsensgedichten. Hun opvattingen vormen de voedingsbodem waaruit het surrealisme in 1924 ontstaat. Veel dadaïsten sluiten zich later dan ook voor kortere of langere periode bij de Parijse surrealisten rond André Breton aan.

In reactie op de gruwelijkheden die de Eerste Wereldoorlog heeft veroorzaakt, verwerpen de surrealisten de ratio en alles wat gangbaar is. In plaats daarvan willen ze kunst maken die tegendraads, irrationeel en choquerend is. Om dit te bereiken bedenken ze allerlei spelletjes en technieken die het toeval stimuleren en blazen bestaande methoden als collage nieuw leven in.

In het surrealisme worden alledaagse voorwerpen ingezet om ongewone situaties te creëren en René Magritte is hier een meester in. Wanneer Magritte in september 1927 in de Parijse voorstad Le Perreux-sur-Marne arriveert, wordt hij niet direct opgenomen in de plaatselijke surrealistische beweging. Niet alleen zijn maatpak en bolhoed wijken af van hetgeen in die kringen gangbaar is, ook hanteert hij geen automatische technieken en beeldt hij geen dromen op zijn doeken af. In plaats daarvan begint hij schilderijen te maken over de relatie tussen woorden en beelden.

Aangezien de surrealisten kunstwerken maken die zijn geïnspireerd op hun dromen of onderbewuste, mondt het surrealisme niet uit in een vastomlijnde kunsthistorische stroming of stijl. Hierdoor kunnen surrealistische kunstwerken alle vormen aannemen en zowel figuratief als abstract zijn.

 

René Magritte, La reproduction interdite, 1937 Collectie Museum Boijmans Van Beuningen© Pictoright Amsterdam 2020

Bijzondere samenwerking

This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen betreft een bijzondere samenwerking tussen twee Nederlandse musea met als doel het Nederlands museumpubliek én de culturele toerist deze zomer te verrassen met meer dan 150 surrealistische kunstwerken.

De tentoonstelling is vanaf 1 mei tot en met 30 augustus, dus de gehele zomer, zeven dagen per week te zien. Het vervoer vanaf het Museumplein in Amsterdam naar het Cobra Museum in Amstelveen wordt in deze periode aangepast, in samenwerking met de Metropool Regio Amsterdam, Amsterdam&Partners en Connexxion.

Man Ray Cadeau, 1921 Collectie Museum Boijmans Van Beuningen© Pictoright Amsterdam 2020

Een wereldberoemde collectie zichtbaar

Sinds mei 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gesloten voor een ingrijpende renovatie en vernieuwing. De deuren zullen naar verwachting in 2026 weer openen. Om de wereldberoemde kunstcollectie zichtbaar te houden worden onder meer ‘de surrealisten’ aankomende zomer in het Cobra Museum in Amstelveen getoond. Tevens is het de eerste keer dat zo’n groot aantal surrealistische kunstwerken uit deze collectie tegelijkertijd in Nederland wordt getoond.

De wereldberoemde Rotterdamse kunstcollectie trekt in de transitjaren de wereld over en komt in contact met kunstliefhebbers wereldwijd. Voordat ‘de surrealisten’ op reis gaan zijn ze deze zomer dus nog te zien in Amstelveen in het Cobra Museum. Het is de ideale gelegenheid voor het Nederlandse museumpubliek om de surrealistische collectie uit te zwaaien en voor de internationale, cultuurtoerist in Amsterdam dé unieke kans om deze collectie te zien ‘op een kwartier’ van het Museumplein.

 

Paul_Delvaux_La_Ville_rouge_1944Collectie Museum Boijmans Van Beuningen© Pictoright Amsterdam 2020

De tentoonstelling This is Surrealism! The Boijmans Masterpieces is te zien vanaf 1 mei 2020 tot en met 30 Augustus

Het Cobra museum is gedurende deze tentoonstellingen 7 dagen per week open!

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief