Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

We are very grateful to the province of Noord-Holland and the municipality of Amstelveen for granting us € 192.945… twitter.com/i/web/status/1…

RT @Fomo_You: Press conference 3D @musea21 @vangoghmuseum A decade of acquisitions @cobramuseum Frida Khalo & Diego Rivera @themauritshuis…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Verwacht 28 May 2021 - 26 Sep 2021

Verwacht: in 2021: Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution

Volgend jaar:

Frida Kahlo & Diego Rivera

en de Moderne Meesters van Mexico

  • Topstukken uit de Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst
  • Alle schilderijen en tekeningen van Frida Kahlo en Diego Rivera uit deze bijzondere collectie
  • Alle modernisten van Mexico waaronder Diego Rivera

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen brengt in 2021 de beroemde Gelman collectie voor het eerst naar Nederland. De Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art is samen met de Dolores Olmedo collectie de belangrijkste verzameling van het werk van de wereldberoemde kunstenaar Frida Kahlo. In 2021 zijn beide collecties, en daarmee een groot deel van het oeuvre van Frida Kahlo, te zien in Nederland. Een unieke kans voor het Nederlands museumpubliek.

Stefan van Raay, gastconservator:

“Het worden glorieuze Frida Kahlo tijden in Nederland! Met de Gelman Collectie in Amstelveen in het voorjaar van 2021 en de Olmedo Collectie in Assen in het najaar wordt het Nederlands museumpubliek een unieke kans geboden om een groot deel van het gehele oeuvre van Kahlo te bewonderen”.

In de tentoonstelling Intens Mexico toonde het museum voor het eerst in 25 jaar weer een schilderij van Frida Kahlo in Nederland.

Diego on my mind (Self-portrait as Tehuana), 1943 Oil on masonite te zien in het Cobra Museum in 2021 © The Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art and the Vergel Foundation. © 2019 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF

Verzamelaars Jacques en Natasha Gelman brachten een aanzienlijk deel van hun leven door in Mexico, waar ze in contact kwamen met de belangrijke Mexicaanse kunstenaars van hun tijd waaronder Frida Kahlo en Diego Rivera. Het paar verzamelde een uitgebreide collectie die de 20e-eeuwse Mexicaanse moderne kunst omvat met onder meer uitmuntende zelfportretten van Frida Kahlo. Door de groeiende populariteit van Kahlo en het zeer kleine oeuvre van Kahlo werd de Gelman collectie een wereldwijd zeer gewaardeerde en veel gevraagde collectie. Toch zijn er maar een beperkt aantal exposities buiten Mexico voor het publiek georganiseerd, onder meer de vermaarde “Frida Kahlo Retrospective” in Berlijn en Wenen in 2010. Deze collectie met veel schilderijen en tekeningen van haar hand en vele topstukken van andere Mexicaanse modernisten zal voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Nickolas Muray, Frida Kahlo op een bank, 1938 uit de Nickolas Muray Photo Archives / The jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art

Mexicaanse samenwerking

Eind 2019 was Kahlo, samen met onder meer Diego Rivera,  David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco al in het Cobra Museum te bewonderen in de tentoonstelling INTENS MEXICO. Politiek, identiteit, sex en dood!

Het betrof een uitwisseling met de collectie van het Museo de Arte Moderno (MAM) uit Mexico Stad die voor het eerst in Nederland was te zien. Tegelijkertijd is de tentoonstelling Cobra 70: Een meerkoppige slang, samengesteld uit de collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst te zien in het MAM in Mexico Stad. Deze tentoonstelling heeft in 5 maanden ruim 135.000 bezoekers getrokken, ondanks de vervroegde sluiting vanwege de COVID-19 pandemie.

Frida Kahlo. Los Cocos 1951. Collection Museo de Arte Moderno/INBAL-Secretaría de Cultura © 2019 Banco de México, Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust. Av. 5 de Mayo No. 2, col Centro, alc. Cuauhtemoc, c.p. 06000, Ciudad de México".

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief