23 Jul 2018 - 27 Jul 2018

CoBrA SummerSchool: Jonas Ohlsson’s Class of ’18

Niet alleen kunstenaars hebben fantasie en verbeeldingskracht. Dat hebben we allemaal.

Net als dromen, dat doen we ’s nachts ook allemaal.

Fantasie is als een spier die je kunt trainen.

Als je die spier niet traint, wordt hij slap en nutteloos.

Tijdens deze Summer School gaan we 5 dagen lang werken aan onze Spier van de Verbeelding, zodat we allemaal als de Arnold Schwarzeneggers van de Fantasie eindigen.

– Jonas Ohlsson

Van 23 tot en met 27 juli is de CoBrA SummerSchool weer open. Onder leiding van kunstenaar/duizendpoot/DJ/kunstdocent Jonas Ohlsson ga je als student van Class of ‘18 aan het werk met je eigen energie, intuïtie en creativiteit.

Het programma bestaat uit inhoudelijke colleges kunst en filosofie, een masterclass van kunstenares Charlotte Schleiffert, een electro lecture/performance/concert en Ohlsson laat je tekenen, tekenen, tekenen. Samen met Ohlsson en Schleiffert maak je een reis door jouw eigen creativiteit. We ontdekken de intuïtieve kracht van het beeld en gaan op zoek naar onze eigen flow en creatief instinct. We bespreken het werk van Jean Dubuffet, maar ook Outsider Art, de Situationists International tot aan CoBrA, de psychologie achter flow en nieuwe ontdekkingen in de neurowetenschappen rondom spel, intuïtie en het opslaan van kennis, maar ook het surrealisme en Johan Huizinga’s theorieën over de homo ludens komen aan bod.

We besluiten de week met een feestelijke opening van de expositie van de werken die door Class of ’18 zijn gemaakt. De muziek wordt verzorgd door Blodfet en DJ Lonely + special guests. De werken worden tijdelijk geëxposeerd in het Cobra Museum. Class of 18 is niet alleen bedoeld voor kunstacademiestudenten. Iedereen kan meedoen vanaf 18 jaar.

Charlotte Schleiffert, gemixte techniek op papier, 238 x 151 cm, 2011

Jonas Ohlsson is een allround kunstenaar. Hij is tekenaar, maker van installaties en objecten, componist van muziek, schrijver van teksten en de artiest achter Blodfet & DJ Lonely. Zijn kunst is net zo veelzijdig als zijn kunstenaarspraktijk. Naast muziek, provocatie en humor zijn belangrijke thema’s in zijn werk seks, drugs, politiek, geschiedenis en straatcultuur. Ohlssons achtergrond in de elektronische muziek dringt door in zijn artistieke proces, waarin een grote rol is weggelegd voor intuïtie en vrije associatie. Ohlsson is naast kunstenaar ook docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, KABK en Design Academy in Eindhoven. Hij verzorgde o.a. gastcolleges in Boston, Berlijn, Los Angeles, Aruba en Geneve.

Bron: Mister Motley

Jonas Ohlsson. Foto: Mister Motley

Charlotte Schleiffert maakt levensgrote tekeningen en schilderijen, installaties en sculpturen. Haar fantasie is gebaseerd op thema’s als macht en onderdrukking. In haar werk staan gepassioneerde vrouwen centraal, maar ook geluiden uit sociale en politieke bewegingen wereldwijd komen naar voren. Haar artistieke praktijk is zowel ruw als sensueel, direct en zonder hypocrisie: suggestief en balancerend tussen abstracte composities en figuratieve vormen. Het werken met verschillende media (olieverf, acryl, tempera, pastel, tissue), weldadige kleuren en contrasterende compilaties, onderschrijven Schleifferts authentieke bijdrage aan het hedendaagse schilderen.

Bron: charlotteschleiffert.com

Charlotte Schleiffert. Bron: charlotteschleiffert.com

The scary thing with art school is:

• YES you do need to strip mentally naked and bare your innermost soul for ALL to see!
  • YES you will get critique.
  • YES you might find out that there are things that you thought were clear and definite for everyone

but… it is only clear and definite for YOU, and if you have the will to communicate with others (which is basically what art is all about) you will have to change your ways

So realize what a unique time this is, GRAB the art school experience with both hands and feet, tongue, brain and whatever else, otherwise you are just wasting your time, energy and money. USE us as teachers, use your fellow students. No one is here to hurt you, but we ARE here to give your ART shit (if needed) to make it bigger, better and stronger.

And the MOST important thing is your process:

• HOW you make art.
  • HOW you talk about your art AND just as important, how you talk about OTHER people’s art.
  • HOW you share your process with the rest of us.
  • HOW you come to your results.
  • HOW you present your ideas and work.
  • HOW you make decisions.
  • IF your process is open, transparent and inviting, then you are on the RIGHT track.

Check last year’s SummerSchool Class of ’17

Bron:

http://1000things.org/en/article/dear-student   Dear Student, door Jonas Ohlsson

Jonas Ohlsson, "We Are Writing A Science Novel /Font Rebellion" van 2015, 70 cm +100 cm, gouache, graphite pencil, conte, collage, oil crayon, pen and charcoal.

Praktische informatie

Class of ’18 start op maandag 23 juli om 10.00uur. Het programma duurt in totaal 5 dagen, iedere dag van 10.00 uur tot 17.00 uur (m.u.v. de vrijdag, feestelijke opening expositie van 16.00 tot 18.30uur). Voertaal is zowel Engels als Nederlands. Totale kosten bedragen €200,- per deelnemer, studententicket €150 (incl. materialen). Er is beperkte beschikbaarheid van plaatsen. Een ticket koop je hier. Inschrijven voor Class of ’18 geschiedt door een ticket te kopen. Deelnemers ontvangen twee weken voorafgaand aan de SummerSchool het rooster en verdere aanwijzingen. Voor vragen over het programma kan je mailen met Nina, nina@cobramuseum.nl.