Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Tussen Kunst & Kitsch van AVROTROS at the Cobra Museum of Modern Art! #cobramuseum #museumofmodernart #museum… twitter.com/i/web/status/1…

RT @PaolavandeVelde: Claude Cahun in @cobramuseum Op zoek naar de derde sekse telegraaf.nl/t/1330774065/ via @telegraaf

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

27 Oct 2017 - 11 Feb 2018

Christian Friedrich, Spectres of Want. Winnaar Cobra Kunstprijs Amstelveen 2017

  • 7e editie Cobra Kunstprijs Amstelveen voor Christian Friedrich.
  • ‘een zeer experimentele geest, die niet bereid is tot een compromis’ aldus juryvoorzitter Domeniek Ruyters.
  • Cobra Kunstprijs stimuleert de hedendaagse kunstpraktijk van een kunstenaar die het gedachtengoed van CoBrA vertaalt naar het nu.
  • Tentoonstelling Spectres of Want is te zien vanaf 27 oktober.

Christian Friedrich: ‘Een zeer experimentele geest, die niet bereid is tot een compromis’

Kunstenaar Christian Friedrich (1977, Duitsland) is de winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2017. De Cobra Kunstprijs wordt de hedendaagse kunstpraktijk gestimuleerd van een kunstenaar die het gedachtengoed van CoBrA vertaalt naar het nu. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit staan daarbij centraal. Met Christian Friedrich honoreert de jury een kunstenaar die, in de woorden van de jury, “dicht op de pure underground opereert. Die bescheiden zichtbaarheid geeft Friedrich de vrijheid om een volstrekt eigenzinnige koers te varen die ook in thematiek raakt aan het verborgene, het ongemakkelijke en schaamtevolle.”

 

Christian Friedrich Want 2017 Courtesy of the Artist

Juryvoorzitter Domeniek Ruyters zegt over de toekenning:

“Met Friedrich honoreert de jury een kunstenaar die heeft aangetoond een zeer experimentele geest te hebben, die niet bereid is tot een compromis. Elke stap die hij als kunstenaar zet houdt een grote verrassing in en het risico van een mislukking. Niet veel kunstenaars met zijn staat van dienst zijn daartoe bereid”

Christian Friedrich Spectres of Want

28 oktober 2017 – 28 januari 2018

De Cobra Kunstprijs Amstelveen bestaat onder meer uit een tentoonstelling in het Cobra Museum. Voor de tentoonstelling Spectres of Want heeft Friedrich een groep nieuwe werken ontwikkeld waarin hij zijn obsessie met het menselijk lichaam als site voor conflict en extase de vrije teugel laat. Zintuiglijkheid is daarbij erg belangrijk: één van de sculpturen is bijvoorbeeld gebaseerd op geur. Friedrich stelt: ‘ Of we een geur ervaren als verleidelijk, prettig, draaglijk of juist afstotend, is geheel afhankelijk hoe we de geur tot ons krijgen en hoe iemand die context associeert’. Het doel is om ‘geur’ te onderzoeken als een informatieverstrekker die rechtstreeks verbonden is met ons brein’. Voor dit experiment heeft Friedrich een van de meest afstotende geuren, die van zweetvoeten, chemisch gereproduceerd en onderdeel gemaakt van een serie sculpturen.

Christian Friedrich op het Amsterdam Art Weekend

Skins, een appendix bij de solotentoonstelling Spectres of Want. Te zien in het Goethe Institut in Amsterdam tijdens het Amsterdam Art Weekend van 23 tot 26 november. Dagelijks te bezoeken van 11-17 uur.

Bij de tentoonstelling Spectres of Want verschijnt een gelijknamige publicatie met teksten van Martin Herbert en Xander Karskens, vormgegeven door Studio Felix Salut.

Image courtesy of the Artist

De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt dit jaar voor de 7de keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Jennifer Tee, Nathaniel Mellors en Gijs Frieling. De tentoonstelling gaat open op 28 oktober en is te zien tot 28 januari 2018.

De jury voor de Cobra Kunstprijs 2017 bestond uit Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M, voorzitter), Roos Gortzak (directeur de Vleeshal, Middelburg), Bart van der Heide (Hoofd Tentoonstellingen Stedelijk Museum Amsterdam) en Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst).

Het bestuur van de Stichting Cobra Kunstprijs bestaat uit Marieke Sanders, Mels Crouwel, Eelco Dijk en Els Ottenhof.

#cobrakunstprijs #cobramuseum #amstelveen

Spectres of Want in de media:

‘Kunst die raakt aan het schaamtevolle’, interview met Christiaan Friedrich in het Parool. Blendle.

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief