Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Tomorrow, Wednesday 27 January 2021, at 20:35 on NPO1 we will host the show "TUSSEN KUNST EN KITSCH". We will dive… twitter.com/i/web/status/1…

RT @azizbekkaoui: Trots dat ik kan mededelen dat ik de kostuums ga ontwerpen voor theaterproductie #Antigone #Regie is in handen van @A_Da…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

15 Oct 2020 - 09 May 2021

Onder de huid – Claude Cahun

Dit najaar is voor het eerst in Nederland een overzicht van het werk van de Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Ruim 70 foto’s en fotomontages, voornamelijk afkomstig van Jersey Heritage Trust, worden getoond in Amstelveen met daarnaast ook publicaties en archiefmateriaal. De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig, vooruitstrevend en activistisch het werk van Cahun is. Haar opmerkelijke oeuvre bleef voor een breed publiek lange tijd onbekend, maar voor bekende fotografen als Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron. Ook David Bowie was een fan en maakte over haar een multimediale installatie. Niet alleen Cahuns werk, ook haar progressieve levenshouding op het gebied van gender en politiek is voor velen een voorbeeld

Beeld: Claude Cahun, Self-portrait, 1927

Verlengd tot en met 9 mei 2021!

Onder de huid
De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de wereld van Cahun aan de hand van belangrijke thema’s in haar leven en werk. Ze was een veelzijdig kunstenaar, had een enorm netwerk binnen de Parijse avant-garde, ging in het Joods verzet en Cahun had uitgesproken opvattingen over de wereld om haar heen.

Bijzonder aan de tentoonstelling is dat er uitsluitend eigentijdse afdrukken te zien zijn. Zo maakt het Cobra Museum gebruik van de hedendaagse mogelijkheden om het bijzondere, soms ontroerende werk van Cahun dichterbij te brengen. Dit doen we door de foto’s op ongebruikelijk groot formaat af te drukken waardoor het vaak theatrale en indringende karakter van het werk optimaal naar voren wordt gebracht. De ruime selectie werken uit de tijdsperiode 1914-1947 biedt de bezoeker de kans om uitgebreid kennis te maken met het onderscheidende oeuvre van een mens vol lef.

Zaaloverzicht, foto: Peter Tijhuis

Theatraliteit
Een deel van de getoonde foto’s komt voort uit haar deelname aan verschillende Parijse theatergezelschappen. Andere foto’s zijn gemaakt in de privésfeer. Hier zien we Cahun in geënsceneerde situaties waarin uiteenlopende (gender)rollen, identiteiten en seksualiteiten worden verkend, van wereldwijze dandy tot matroos.

Surrealisme
Verrassend zijn de fotomontages van de hand van Marcel Moore, Cahuns levenspartner. Deze werden oorspronkelijk gebruikt als illustraties bij Cahuns literaire werk Aveux non avenus. De invloed van het surrealisme op Cahuns werk wordt zichtbaar in onder andere foto’s van assemblages die zij samenstelden uit allerhande materialen.

Claude Cahun en Marcel Moore, Photomontage introducing Chapter 7, entitled H.U.M., in Aveux non avenus, ca 1930

Joods verzet
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vertrokken Cahun en Moore naar Jersey. Nadat de Nazi’s op het eiland kwamen, traden ze in het verzet en gebruikten ze kunst als een middel om de bezetter te ondermijnen. Aan de hand van foto’s die Cahun (van Joodse afkomst) op het Britse eiland Jersey maakte tijdens de Nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog vertelt de tentoonstelling het verhaal over de moedige verzetsdaden die tot haar terdoodveroordeling leidden – die door de bevrijding overigens nooit werd uitgevoerd. De film Confessions To The Mirror (68 min., 2016) van de gerenommeerde filmmaker Sarah Pucill is ook te zien. Aan de hand van een door Cahun geschreven tekst wordt hierin stilgestaan bij de politieke betrokkenheid en de gevangenschap van de kunstenaar.

 

Zaaloverzicht, foto: Peter Tijhuis

Haar leven
Claude Cahun werd geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob. In verwijzing naar haar oudoom die schrijver was, nam ze in 1919 de gender neutrale naam Claude Cahun aan. Cahun groeide op in een welvarend, intellectueel gezin. Haar vader was uitgever van het dagblad Le Phare de la Loire en haar oom was een Franse symbolistische schrijver en journalist die bevriend was met veel kunstenaars en intellectuelen. Cahun kreeg hierdoor de mogelijkheid om op jonge leeftijd te publiceren en kreeg toegang tot de avant-garde kringen in Parijs. Zij werd in grote mate beïnvloed door de surrealisten. Zo schreef Cahun vlak voor haar dood aan een vriend: ‘Al mijn hele leven ben ik in essentie altijd al surrealistisch geweest’.

In haar tienerjaren werd Cahun verliefd op illustrator Marcel Moore (geboren als Suzanne Malherbe). Nadat de vader van Cahun was gescheiden van haar moeder, trad hij in het huwelijk met de moeder van Marcel Moore. Zodoende werden de twee geliefden ook elkaars stiefzusters. De geliefden bleven hun leven lang bij elkaar en werkten samen aan publicaties, foto’s en fotomontages.

Self portrait (reflected in mirror, chequered jacket) 1928

Publieksprogramma
Op 13 december werkt het Cobra Museum samen met het International Queer en Migrant Film Festival en Schouwburg Amstelveen voor een vertoning van Sarah Pucills film Magic Mirror (2013), gevolgd door een paneldiscussie over gender en identiteit met Simon(e) van Saarloos, Sudeep Dasgupta en Sarah Pucill, gemodereerd door Aynouk Tan.

Eind april 2021 organiseert het Cobra Museum een besloten vierdaagse workshop met studenten van de master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht en modestudenten van de Gerrit Rietveld Academie. Deze workshop is een unieke samenwerking tussen deze twee groepen studenten. In deze performatieve workshop werken de studenten – onder leiding van kunstenaars Marnie Slater en Jessica Gysel – vanuit hun eigen expertises met teksten en foto’s van Claude Cahun uit de Jersey Heritage Trust.

Vrouw of man?
Onze maatschappij is erg gefixeerd op gender. Claude Cahun daagde ons uit om daar anders over na te denken. Over zichzelf zei Cahun: ‘neuter is het enige gender dat altijd bij me past’. Dit zouden we tegenwoordig kunnen interpreteren als het non-binaire gender: niet passend in de hokjes man of vrouw. Sommige personen die zich vandaag de dag identificeren met het non-binaire gender verkiezen de voornaamwoorden ‘hen’ en/of ‘die’. Uit Cahuns teksten blijkt echter niet dat ze een voorkeur had voor andere voornaamwoorden dan vrouwelijke. Daarom kiest het Cobra Museum in de verwijzing naar Cahun ook voor vrouwelijke voornaamwoorden.

Zaaloverzicht, foto: Peter Tijhuis

Onder de huid – Claude Cahun in de media

Van NRC Handelsblad kreeg de tentoonstelling Onder de huid – Claude Cahun maar liefst vijf ‘ballen’!

Journalist Toef Jaeger: “Ze stierf in stilte – en die stilte hield lang aan, maar de herontdekking is meer dan terecht: Onder de huid laat op voorbeeldige wijze zien dat Cahun en Moore in de voorhoede van de surrealistische beeldvorming thuishoren.”

Lees de recensie van NRC Handelsblad via deze link. Ook in de Volkskrant, Lilith, Metropolis M, Mister Motley en de De Telegraaf verschenen mooie artikelen over de tentoonstelling.

Steungevers

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door partners, bedrijven en particuliere donateurs, in het bijzonder de gemeente Amstelveen, BankGiro Loterij, Cobra Business Club, BPD, Trebbe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Kickstart Cultuurfonds.

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief