Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

❤️"Een soort eregalerij voor surrealisme"❤️ #thisissurrealism! #surrealism #dali #magritte twitter.com/parool/status/…

Kom op adem in het museum. We zijn 7 dagen per week open. twitter.com/museumtijdschr…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

Claude Cahun Self-portrait, 1927
Verwacht 15 Oct 2020 - 17 Jan 2021

Verwacht: Claude Cahun – Onder de huid

Dit najaar is het werk van kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien. Haar opmerkelijke werk bleef lange tijd onbekend en werd in grote mate beïnvloed door de surrealisten. Zo schreef ze vlak voor haar dood aan een vriend: ‘Al mijn hele leven ben ik in essentie altijd al surrealistisch geweest.’ De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig, vooruitstrevend en activistisch het werk van Cahun is.

Beeld: Claude Cahun, Self-portrait, 1927

Claude & Marcel
Claude Cahun wordt geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob. In een verwijzing naar haar oudoom, die schrijver is, neemt ze de genderneutrale naam Claude Cahun aan. In haar tienerjaren wordt Cahun verliefd op illustrator Marcel Moore (geboren als Suzanne Malherbe). De geliefden blijven hun leven lang bij elkaar en vormen een artistiek duo.

Parijse avant-garde & surrealisme
Samen bevinden ze zich in avant-gardistische kringen in Parijs en komen in contact met surrealistische kunstenaars. Cahun begint op jonge leeftijd met het schrijven van poëzie, proza en essays over uiteenlopende thema’s. Ook maken Cahun en Moore de foto’s die hen decennia later bekendheid geven. In veel van deze foto’s kruipt Cahun in de huid van verschillende personages waarvoor ze theaterkostuums aantrekt en decors en accessoires gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de foto waarop ze op een stoel zit, gekleed in boksshorts, polswikkels en een turnpakje met de woorden ‘I AM IN TRAINING DON’T KISS ME’. Deze mannelijke accenten contrasteren met haar gestifte lippen, krullende haar, getekende tepels en een schuchtere maar vrouwelijke uitstraling. De foto duidt, net als veel andere foto’s en geschreven werk van Cahun, op het feit dat in haar opinie gender niet is aangeboren maar aangeleerd.

Jersey & de Tweede Wereldoorlog
In 1937 vertrekken Cahun en Moore naar het eiland Jersey (Frankrijk). Tijdens de Tweede Wereldoorlog treedt Moore en Cahun toe tot het verzet en bedrijven ze contrapropaganda in de vorm van fotomontages en teksten, totdat ze vlak voor de bevrijding worden opgepakt en ter dood worden veroordeeld. Bij de bevrijding van Jersey in mei 1945 worden ze vrijgelaten. Tijdens de gevangenschap wordt hun huis leeggehaald waarbij veel van Cahuns foto’s en manuscripten verloren zijn gegaan.

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief