Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Get an insightful glimpse into what our new exhibition, 'Ben Cobra', is all about. From Karel Appel to Hedy d'Anco… twitter.com/i/web/status/1…

RT @avrotros_kunst: Nu te Zien! ⏰ LAATSTE KANS ⏰ 'This is surrealism' is alleen nog dit weekend te bezoeken in het @cobramuseum! Met o.a.…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

20 Jul 2020 - 24 Jul 2020

Jonas Ohlsson’s Summerschool “Class of twentytwenty”

  • 4e editie van Jonas Ohlsson’s Summerschool @ Cobra Museum
  • Special guest kunstenaar: Raquel van Haver
  • Vier en halve dag tekenen en een feestelijke vernissage

 

De 4e editie van Jonas Ohlsson’s Summerschool in het Cobra Museum gaat op 20 juli van start. Dit jaar staat het in het teken van de Surrealisten. Speciale gast is de talentvolle en gelauwerde kunstenares Raquel van Haver.

“De surrealisten waren geobsedeerd met het onderbewustzijn.

Zij zagen het onderbewuste als een puur, opwindend, wonderlijk, gevaarlijk universum; vrij toegankelijk voor kinderen en gekken, maar gesloten en onbereikbaar voor de rest van onsgeblokkeerd en ingetogen als we zijn door onze innerlijke beveiligers genaamd logica, goede smaak, zelfkritiek en goede zeden.

De surrealisten probeerden alles!

Automatisch schrijven, cadavre exquis, hypnose, dromen, psychotherapie, absint, collage, hasj, frottage en opium.

Alle muzen werden aangewend om te helpen bij het openen van de deur naar het onderbewuste.

Soms slaagden zij daarin, soms niet.

Nu, bijna honderd jaar na de publicatie van het surrealistisch Manifest in 1924, kunnen we zien dat de Surrealisten soms gelijk hadden, en soms niet.

De surrealisten hadden gelijk, in die zin dat…

…het onderbewuste een interessante goudmijn is! Dankzij nieuwe ontwikkelingen in de neurowetenschappen, psychologie, chaos- en relativiteitstheorieën en de toegenomen slimmigheden van computers weten we nu dat logica slechts het topje van de ijsberg vormt en het onderbewuste de ijsberg zelf is..

De surrealisten hadden ook ongelijk, in die zin dat…

…het onderbewustzijn niet altijd puur, ongerept, rijk en interessant is. Het onderbewuste kan ook saai, voorspelbaar en manipulatief zijn.

Vandaag de dag realiseren de meeste mensen zich (met uitzondering van conservatieven en reactionairen misschien, maar de rest wel) dat uitvinding en vernieuwing belangrijk zijn en dat als je hiertoe in staat wil zijn je in contact moet komen met je intuïtie, de droom die je hebt en jouw onderbewuste.

DADA, de surrealisten en Cobra waren voorvechters van de bevrijding van de geest. Zij stonden vrije samenlevingen voor in politieke, mentale en spirituele zin door beoefening van kunst en cultuur.

In deze Summerschool leer je om de deur naar jouw fantasie en verbeeldingskracht te openen.”

-Jonas Ohlsson

Jonas Ohlsson

Wat gaan we doen?

We gaan aan de slag met surrealistische technieken zoals cadavre exquis, samenwerken, muziek en trance.

We gaan vier en een halve dag gezamenlijk en individueel tekenen. Op de laatste dag van de Summerschool, op vrijdag, zullen we ons werk exposeren.

Jonas brengt inspirerende kunst- en filosofieboeken mee.

Iedere ochtend vinden er kleine 20 minuten durende mini-colleges plaats, worden er verrassende Youtube-filmpjes bekeken en besproken en duiken we nog dieper in de wereld van kunst. Gezamenlijk zullen we de vele gezichten van creativiteit bespreken en gaan we op zoek naar hoe je je innerlijke kunstenaar naar boven kunt halen. Misschien ligt er iets in jou verscholen wat je nog verder wilt ontwikkelen..

Iedere middag slaan we zelf aan het maken van kunst vanuit ons onderbewuste!

Op donderdag ontvangen we gastdocent en kunstenaar Raquel van Haver, zij zal een eigenzinnige workshop geven.

Op vrijdag maken we een selectie van de door ieder gemaakte werken en sluiten we de Summerschool af met een feestelijke vernissage. We vieren wat iedereen heeft bereikt in die week.

De vernissage wordt voorzien van goede wijn en DJ Ike zal weer plaatjes draaien. Dit is dan ook echt het moment om je vrienden en geliefden uit te nodigen om samen te vieren wat je de afgelopen vijf dagen hebt beleefd en gemaakt tijdens de Summerschool! Iedereen is welkom!

So please join…

A beautiful chance meeting (*), on a dissecting table (**), of a sewing machine (***) and an umbrella. (****)

(*) = The workshop

(**) =CoBrA Museum in Amstelveen

(***) = Jonas Ohlsson

(****) = The Participants

Praktische informatie

Class of twentytwenty start op maandag 20 juli om 10.00 uur. Het programma duurt in totaal 5 dagen, iedere dag van 10.00 uur tot 17.00 uur (m.u.v. de feestelijke opening van 16.00 tot 18.30 uur aansluitend op vrijdag). Voertaal is zowel Engels als Nederlands. Totale kosten bedragen €250,- per deelnemer (incl. een deel van de materialen, koffie/thee, een tentoonstelling en feestelijke opening).

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijven voor Class of twentytwenty geschiedt door een ticket te kopen. Koop hier online je ticket. Iedereen vanaf 18 jaar oud is welkom om deel te nemen aan Class of twentytwenty, er is geen voorkennis nodig. Deelnemers ontvangen een week voorafgaand aan de Summerschool het rooster en verdere aanwijzingen.

Voor vragen over het programma kan je mailen naar activiteiten@cobra- museum.nl o.v.v. “Summerschool”

Heeft u een ticket gekocht maar kunt u onverhoopt toch niet deelnemen? Annuleren kan tot een week voor aanvang (tot 13 juli). Het museum restitueert dan het bedrag aan u terug (excl. €25 administratiekosten). Annuleert u binnen een week voor aanvang, dan krijgt u €50% van het aankoopbedrag teruggestort.

Aanmelden kan tot 17 juli 12.00uur

Jonas Ohlsson, "We Are Writing A Science Novel /Font Rebellion" van 2015, 70 cm +100 cm, gouache, graphite pencil, conte, collage, oil crayon, pen and charcoal.

Over de docenten

Jonas Ohlsson (1967, Örebro, Zweden) is tekenaar en maker van installaties en objecten. Ook componeert hij muziek, schrijft hij teksten en treedt hij op als Blodfet & DJ Lonely. Zijn kunst is net zo veelzijdig als zijn kunstenaarspraktijk. Naast muziek, provocatie en humor zijn belangrijke thema’s in zijn werk seks, drugs, politiek, geschiedenis en straatcultuur. Ohlssons achtergrond in de elektronische muziek dringt door in zijn artistieke proces, waar een grote rol is weggelegd voor intuïtie en vrije associatie.

Naast kunstenaar is Ohlsson ook docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, KABK en Design Academy in Eindhoven. Hij heeft o.a. gastcolleges verzorgd in Boston, Berlijn, Los Angeles, Aruba en Geneve.

Raquel van Haver (1989, Bogotá, Columbia) is kunstenares. Ze woont en werkt in de Bijlmermeer. In 2012 studeerde ze af aan de HKU, ­Fine Arts ­departement in Utrecht. Van Haver maakt naar ­eigen zeggen ‘luide’ ­schilderkunst. In haar monumentale doeken waarop de verf dik is aangebracht combineert Van Haver de traditie van de schilderkunst met hedendaagse thema’s zoals de zoektocht naar identiteit en issues rondom zwarte, Westerse, Caraïbische en Latijns-Amerikaanse identiteit, religie, waarden en ervaring.

Begin 2019 had Van Haver haar eerste grote solo­tentoonstelling ­Spirits of Soul in het Stedelijk Museum Amsterdam. Einde van dat jaar mocht ze als beeldend kunstenaar de Stimuleringsprijs Amsterdam in ontvangst nemen.

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief