Volg ons op Facebook voor het laatste nieuws.

RT @PaolavandeVelde: Claude Cahun in @cobramuseum Op zoek naar de derde sekse telegraaf.nl/t/1330774065/ via @telegraaf

RT @Museumverenigin: Vanaf 26 oktober opent het @cobramuseum iedere maandagmiddag haar deuren speciaal voor kwetsbare groepen. Gedurende de…

Kijk op deze site naar de actuele workshops.

05 May 2019

5 Mei: herdenken in het Cobra Museum

Stil zijn met Lucebert

Een uur samen niet eten en niet praten

Het Cobra Museum organiseert voor de de tweede keer in samenhang met het Amsterdamse 4 en 5 mei comité een herdenking. Op 5 mei zijn er verschillende Vrijheidsmaaltijden, lezingen, theatervoorstellingen et cetera in Amsterdam en omgeving  met kleine of grote verhalen, soms simpel en intiem, anderen juist uitgebreid. de verschillende vormen van herdenken brengt mensen samen aan tafel en  initieert dialoog.

Dit jaar staat de herdenking in het teken van Lucebert en de commotie die is ontstaan  na het verschijnen van de biografie van Wim Hazeu in 2018. Enkele opiniemakers, auteurs en commentatoren worden uitgenodigd om deel te nemen. U wordt uitgenodigd om mee te gaan in een bijzondere dialoog. De toegang is gratis.

Stil zijn met Lucebert. Een uur samen niet eten en niet praten

Het Cobra Museum organiseert samen met publicist dr. Jan Oegema een bijzondere vrijheidsbijeenkomst op 5 mei in het Cobra Museum. De dag zal in het teken staan van Wim Hazeu’s Lucebert-biografie en de stortvloed aan reacties daarop in de media. Lucebert bleek tijdens de oorlog te sympathiseren met de nazi-ideologie en het bijbehorende antisemitisme. Nadien heeft hij deze episode altijd geheim gehouden en er in zijn werk hooguit indirect naar verwezen.

De onthulling veroorzaakte een schok die nog altijd natrilt, gezien het feit dat binnenkort al de tweede boekpublicatie over de kwestie zal verschijnen. De komende herdenking van 4 en 5 mei zijn een goede gelegenheid om bij dit alles stil te staan. Of beter gezegd: stil te zitten.

Oegema publiceerde midden in de storm een stuk in De Groene Amsterdammer waarin hij zich verbaast over de hoeveelheid gehaaste opinies en het gebrek aan reflectie. Hij besluit zijn essay fantaserend over een evenement voor al die cultuurminnaars  die net als hij meer vragen hebben dan antwoorden en worstelen met Luceberts stilte.

“Lucebert zweeg en nu wil ik ook zwijgen, samen met anderen. Ik stel me een bijeenkomst voor waarin een uur lang wordt gezwegen. Een korte uitleg aan het begin, slechts één gedicht aan het eind… een happeningachtig ritueel bedoeld om de tijd te helpen zijn werk te doen. Ieder alleen met zijn gedachten. Dat alles zonder camera’s en verslaggevers.” (DGA, 14 maart 2018)

Het Cobra Museum heeft dit idee omarmd en dr. Jan Oegema uitgenodigd zo’n bijeenkomst te leiden. Deze staat open voor alle belangstellenden en vindt plaats om 13:00 (tot 14:00) in een bijzaal van het museum. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken in het cafe van het museum en met elkaar van gedachten te wisselen.

Oegema is publicist en hovenier, promoveerde op Luceberts poëzie en is organisator van de retraites en leesclubs van het Open klooster (www.openklooster.nl).

Reserveer hier uw gratis stilteplek

Lees hier meer over Lucebert

 

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief