Douliana van Derk Thijs opent op 26 juni

Thijs was in Douliana (Kreta) na een wandeling door de natuur bij toeval getuige van het religieuze gezang van een oudere vrouw bij een eeuwenoude kapel, een ervaring die hij omschrijft als “tegelijk mythisch en heel reëel.”

In de collectiepresentatie vinden wisselende presentaties plaats waarin werken uit de collectie in combinatie met hedendaagse kunst worden getoond. Derk Thijs (1977) heeft in dit kader één van de tentoonstellingszalen getransformeerd. Er zijn zowel werken uit de collectie, waaronder dat van Asger Jorn, als werken van zijn eigen hand te zien. Het is geen toeval dat Thijs ook werk selecteerde van Wim de Haan en Piet Ouborg, kunstenaars die - net als hijzelf - gefascineerd waren door het ondoorgrondelijke mysterie waarop de wereld berust.

 

Übermaler
Arnulf Rainer in het Cobra Museum

‘Lovende kritieken in de landelijke kranten en op televisie’
Verlengd tot 27 september 2015!

Samenstelling Rudi Fuchs en Maarten Bertheux

Het Cobra Museum toont werk van de legendarische kunstenaar Arnulf Rainer. In de tentoonstelling ligt de nadruk op het werk dat de laatste vijftien jaar is gemaakt en dat nauwelijks in Nederland is getoond.

Arnulf Rainer (1929) heeft samen met kunstenaars zoals Jean Dubuffet, Antoni Tàpies, Asger Jorn en Karel Appel de Europese kunst in de tweede helft van de vorige eeuw nieuwe impulsen gegeven. Hij is in Oostenrijk een van de eerste informele schilders die later vooral bekend is geworden met zijn de 'Übermalungen' (overschilderen van van foto's en grafiek), Hand -und Fingermalerei' en op performatieve acties geënte schilderkunst.

Voorafgaand aan de beschildering van een foto, manipuleert hij de foto door het met gekleurd licht op bepaalde plekken te belichten of door specifieke uitsneden van het beeld te kiezen. Hiervan worden opnieuw foto-opnames gemaakt en dan begint het proces van het aanbrengen van verflagen. Het resulteert in kleurrijke werken die een zacht, fluweelachtig karakter krijgen. De fotografische beelden die als basis dienen voor de overschilderingen kunnen portretten, naakten, (kunst)historische prenten of landschappelijke voorstellingen zijn.

Er zullen zo’n 140 doeken van Arnulf Rainer te bewonderen zijn. Om de relatie met het eerdere werk duidelijk te maken zal vroeg werk van Rainer in de tentoonstelling samen met de latere werken worden getoond.

Wilt u meer weten over activiteiten rondom deze tentoonstelling, hou dan onze activiteiten pagina en facebook pagina in de gaten.

 
top

COBRA OPEN COLLECTION PROGRAMME DOOR BANK&RAU

Maart 2015

Het Deense kunstenaarsduo Bank&Rau uit Kopenhagen is door het Cobra Museum uitgenodigd om een eigentijdse collectiepresentatie te maken vanuit hun eigen unieke visie. De collectie van het museum, de verhalen die erbij horen en de geschiedenis van de Cobra beweging met bijbehorende archiefstukken zijn de bouwstenen waarmee Bank&Rau konden werken. Dat hebben ze aangevuld met eigen werk, geïnspireerd op de collectie en dit vormt samen een nieuwe totaalinstallatie waarmee zij de bezoekers het verhaal van Cobra vertellen op een volstrekt unieke wijze.

Een overkoepelend gegeven in de praktijk van Bank&Rau (Lone Bank & Tanja Rau) is handwerk en folkloristische elementen. Door middel van het opzij schuiven van traditie en alles dat wij als vanzelfsprekend ervaren (in een museum), poogt Bank&Rau de traditionele presentatie opnieuw vorm te geven.

Het Open Collection programma van het Cobra Museum is een onderzoek in praktijk waarbij hedendaagse makers worden uitgenodigd de collectie van het museum te openen en en van nieuwe impulsen te voorzien. Het Open Collectie programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het Danish Arts Council, SVFK (Danish Art Workshop) en SKF (Danish Art Foundation) ondersteunen de presentatie van Bank&Rau.

 
Karel Appel Karel Appel, Vrouwen, kinderen, dieren 1951

DE NIEUWE COBRA COLLECTIE PRESENTATIE

Het Cobra Museum voor moderne kunst presenteert een geheel nieuwe collectie presentatie. Naast vele topwerken uit de collectie zijn er diverse documentaire film’s te zien. In deze presentatie wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van Cobra in Denemarken, België en Nederland en de ontwikkelingen van de Cobra kunstenaars na de CoBrA beweging. Er wordt ook een thematische verdieping getoond waarbij er ook ruimte is voor hedendaagse kunst. Tot de zomer is het thema over de verschillende manieren waarop mythen, verhalen en sprookjes een rol speelde bij Cobra kunstenaars. De Nederlandse kunstenares Margo Onnes toont binnen dit thema de korte film ‘Golden Goose’ uit 2012.

header