Cobra Museum voor moderne kunst, Museum of modern art

tentoonstellingen

actueel

PIONIERS VAN DE ABSTRACTE BEELDHOUWKUNST IN TUIN VAN KASTEEL KEUKENHOF

De derde editie van Cobra Buiten, een samenwerking tussen Kasteel Keukenhof en het Cobra Museum, legt de focus op enkele pioniers van de abstracte beeldhouwkunst. Deze tentoonstelling sluit aan bij de actuele tentoonstelling in het Cobra Museum waarin het abstract expressionisme uit de jaren 50 centraal staat.

De Italiaanse beeldhouwer Pietro Consagra is dan ook in beide tentoonstellingen te zien. Het bronzen beeld Afternoon Conversations uit 1958 staat in de tuin van Kasteel Keukenhof terwijl zijn houten sculptuur Conversation Piece uit hetzelfde jaar in het Cobra Museum staat. De buiten variant is een bruikleen van het Middelheimmuseum uit België, terwijl de houten versie al sinds de jaren ‘50 in bezit is van de Guggenheim Foundation in New York. Andre Volten is een van de grootste na-oorlogse Nederlandse beeldhouwers. Van hem is Company’s school te zien uit 1962, een geometrisch werk van staal dat staat voor een meer eenvoudige beeldhouwkunst waarbij vorm, inhoud en materiaal één helder verhaal vertelt.

Op het 230 hectare grote landgoed van Kasteel Keukenhof (1642), gelegen in het hart van de Nederlandse Bollenstreek, wordt sinds enkele jaren de rijke culturele geschiedenis van het museum en haar tuinen vermengd met moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Na de edities in 2012 met Hof van Appel met bronzen sculpturen van Karel Appel en in 2013 My Secret Garden met werk van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri, zal de tentoonstelling Cobra Buiten. Pioniers van de abstracte beeldhouwkunst de driedelige reeks afsluiten. Op deze wijze wordt een breed publiek betrokken bij kunst en erfgoed.

CoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum Amstelveen