Cobra Museum voor moderne kunst, Museum of modern art

tentoonstellingen

actueel

Afgebeeld:
 
Michelangelo Pistoletto
Autoritratto con occhiali gialli 1973
 
Zofia Kulik
Self Magnificence IIIb 1997
 
Rene Daniels
Komeet 1979
 
Sven Kroner
Lech 2005

top

THE HIDDEN PICTURE

40 jaar kunst verzamelen bij ING
VANAF 13 SEPTEMBER

The Hidden Picture toont een overzicht van moderne en hedendaagse kunst die doorgaans niet voor het publiek te zien is. Normaal gesproken hangen deze meer dan zeventig werken verdeeld over talrijke bankkantoren in binnen- en buitenland of ze worden individueel en tijdelijk tentoongesteld.

The Hidden Picture geeft een uitgebreide impressie van de internationale ING kunstcollectie. Het Cobra Museum heeft in samenwerking met ING meer dan zeventig werken, variërend van schilderijen, tekeningen, sculpturen tot foto’s en video’s geselecteerd en legt daarmee dwarsverbanden tussen kunstwerken uit verschillende decennia, stijlen en landen.

Het is tevens de eerste keer dat delen uit de collecties van ING Nederland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk samen te zien zijn. met o.a. Michelangelo Pistoletto, Ossip Zadkine, Iris van Dongen, Ad Dekker, Piet Mondriaan, Pyke Koch, Richard Deacon, Carel Willink, Cristian Boltanski, René Daniëls, Roni Horn, Jessica Diamond, Michael Raedecker e.v.a. Bijzondere aandacht verdient een drieluik van Jaap Hillenius (1934-1999). Dit werk werd in 1986 speciaal voor het beroemde ING hoofdkantoor in Amsterdam Zuid-Oost gemaakt. De architectuur werd er zelfs voor aangepast zodat het licht op de juiste manier op het kunstwerk viel. Voor het eerst is dit werk nu te zien voor een breed publiek.

Drie deelnemers (Ana Navas, Timmy van Zoelen, Paul Geelen) van onafhankelijke kunstenaars instituut De Ateliers uit Amsterdam maken in opdracht van ING een nieuw werk voor de collectie dat voor het eerst te zien zal zijn in het Cobra Museum.

 

PIONIERS VAN DE ABSTRACTE BEELDHOUWKUNST IN TUIN VAN KASTEEL KEUKENHOF

De derde editie van Cobra Buiten, een samenwerking tussen Kasteel Keukenhof en het Cobra Museum, legt de focus op enkele pioniers van de abstracte beeldhouwkunst. Deze tentoonstelling sluit aan bij de actuele tentoonstelling in het Cobra Museum waarin het abstract expressionisme uit de jaren 50 centraal staat.

De Italiaanse beeldhouwer Pietro Consagra is dan ook in beide tentoonstellingen te zien. Het bronzen beeld Afternoon Conversations uit 1958 staat in de tuin van Kasteel Keukenhof terwijl zijn houten sculptuur Conversation Piece uit hetzelfde jaar in het Cobra Museum staat. De buiten variant is een bruikleen van het Middelheimmuseum uit België, terwijl de houten versie al sinds de jaren ‘50 in bezit is van de Guggenheim Foundation in New York. Andre Volten is een van de grootste na-oorlogse Nederlandse beeldhouwers. Van hem is Company’s school te zien uit 1962, een geometrisch werk van staal dat staat voor een meer eenvoudige beeldhouwkunst waarbij vorm, inhoud en materiaal één helder verhaal vertelt.

Op het 230 hectare grote landgoed van Kasteel Keukenhof (1642), gelegen in het hart van de Nederlandse Bollenstreek, wordt sinds enkele jaren de rijke culturele geschiedenis van het museum en haar tuinen vermengd met moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Na de edities in 2012 met Hof van Appel met bronzen sculpturen van Karel Appel en in 2013 My Secret Garden met werk van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri, zal de tentoonstelling Cobra Buiten. Pioniers van de abstracte beeldhouwkunst de driedelige reeks afsluiten. Op deze wijze wordt een breed publiek betrokken bij kunst en erfgoed.

CoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum Amstelveen