Pierre Alechinsky - post Cobra

Te zien vanaf 12 oktober 2016 tot en met 22 januari 2017

Pierre Alechinsky - post Cobra toont circa 90 werken uit vijf decennia van deze laatst levende en werkende Cobra kunstenaar. Pierre Alechinsky (geb. Brussel, 1927) werkt in zijn atelier in Bougival nabij Parijs en in de Provence, niet ver van Arles aan schilderkunstige en grafische werk met een lyrisch en evocatief karakter waarin onder meer de invloed van de oosterse kalligrafie valt af te lezen. De schilderijen en tekeningen zijn verbonden met uiteenlopende bronnen zoals reizen, opmerkingen en dromen. De vroegste schilderijen dateren van 1958 en de meest recente van 2015. Sommige schilderijen en tekeningen zijn nog niet eerder publiekelijk getoond. Met het tonen van dit overzicht gaat een lang gekoesterde wens van het Cobra Museum in vervulling.

Maarten Bertheux, gastconservator: “Met golvende en soms onaffe penseelstreken schildert Alechinsky fantasiefiguren, dieren en planten. Hij creëert voorstellingen waarin natuurlijke processen, zoals ontwaken en groeien, gevisualiseerd worden. Werken vol levenslust, geschilderd met een helder palet, maar ook werken met een donkere, zwaardere toon”.

Pierre Alechinsky had eerder museale solo-overzichten in o.a. Centre Georges Pompidou, Parijs (1975), Guggenheim Museum, New York (1987) en het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel (2007).

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

 
top

COBRA OPEN COLLECTION PROGRAMME DOOR BANK&RAU

Het Deense kunstenaarsduo Bank&Rau uit Kopenhagen is door het Cobra Museum uitgenodigd om een eigentijdse collectiepresentatie te maken vanuit hun eigen unieke visie. De collectie van het museum, de verhalen die erbij horen en de geschiedenis van de Cobra beweging met bijbehorende archiefstukken zijn de bouwstenen waarmee Bank&Rau konden werken. Dat hebben ze aangevuld met eigen werk, geïnspireerd op de collectie en dit vormt samen een nieuwe totaalinstallatie waarmee zij de bezoekers het verhaal van Cobra vertellen op een volstrekt unieke wijze.

Een overkoepelend gegeven in de praktijk van Bank&Rau (Lone Bank & Tanja Rau) is handwerk en folkloristische elementen. Door middel van het opzij schuiven van traditie en alles dat wij als vanzelfsprekend ervaren (in een museum), poogt Bank&Rau de traditionele presentatie opnieuw vorm te geven.

Het Open Collection programma van het Cobra Museum is een onderzoek in praktijk waarbij hedendaagse makers worden uitgenodigd de collectie van het museum te openen en en van nieuwe impulsen te voorzien. Het Open Collectie programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Het Danish Arts Council, SVFK (Danish Art Workshop) en SKF (Danish Art Foundation) ondersteunen de presentatie van Bank&Rau.

 

CoBrA collectie

• Samenwerkingen en nieuwe aanwinsten

Het Cobra Museum toont haar eigen collectie steeds in vernieuwde opstellingen om daarmee de reikwijdte van de internationale Cobra beweging te benadrukken èn de dynamiek tussen de verschillende groepsleden. In deze collectiepresentatie is er bijzondere aandacht voor de samenwerking tussen dichters en schilders van de beweging. De relatie tussen tekst en beeld speelde vanaf de oprichting van Cobra een belangrijke rol.

Twee presentaties binnen de tentoonstelling vormen een primeur: een schenking van de Schotse CoBrA kunstenaar Stephen Gilbert en de presentatie 'Tegengestelde beweging’ van de Nederlandse schilder Gerard Verdijk (1934 - 2005). Verdijk verwerkte invloeden als informele schilderkunst, pop-art en fundamentele kunst op geheel eigen wijze in zijn werk.

header