Cobra Museum voor moderne kunst, Museum of modern art

tentoonstellingen

actueel

top

COLLECTION D’ART

17 januari t/m 19 april 2015

Collection d’art is een tentoonstelling die het verhaal vertelt van de roemruchte Amsterdamse galerie Collection d’art die van 1969 tot 2004 een thuis was voor een brede groep kunstminnaars. Oprichtster Cora de Vries maakte met Collection d’art bekenden en onbekenden, vrienden en voorbijgangers, studenten en critici deelgenoot van de ontwikkeling van de kunst, van het realisme tot bezielde geometrie en het naoorlogse expressionisme. Van Co Westerik tot Markus Lupertz, van Armando tot Karel Appel. Dankzij dit beleid vormde zich rond Collection d’art al gauw een loyale groep van vaste bezoekers en kopers waaronder diverse museumdirecteuren. De galerie was een plek waar mede-kunstminnaars samenkwamen in een gedeelde liefde en belangstelling voor eigentijdse kunst.

Het Cobra Museum stelt samen met Miente Boellaard-Stheeman een tentoonstelling samen uit de persoonlijke collectie van Cora en Hans de Vries met werk van Constant, de Kooning, JCJ van der Heijden, Baselitz, Schoonhoven, Armando, Appel, Bogart e.v.a.

 
Karel Appel Karel Appel, Vrouwen, kinderen, dieren 1951

DE NIEUWE COBRA COLLECTIE PRESENTATIE

Het Cobra Museum voor moderne kunst presenteert een geheel nieuwe collectie presentatie. Naast vele topwerken uit de collectie zijn er diverse documentaire film’s te zien. In deze presentatie wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van Cobra in Denemarken, België en Nederland en de ontwikkelingen van de Cobra kunstenaars na de CoBrA beweging. Er wordt ook een thematische verdieping getoond waarbij er ook ruimte is voor hedendaagse kunst. Tot de zomer is het thema over de verschillende manieren waarop mythen, verhalen en sprookjes een rol speelde bij Cobra kunstenaars. De Nederlandse kunstenares Margo Onnes toont binnen dit thema de korte film ‘Golden Goose’ uit 2012.

 
 

MARGO ONNES
GOLDEN GOOSE

08-02-2015 - 01-06-2015

Binnen de volledige nieuwe collectie presentatie van het Cobra Museum is plek voor hedendaagse kunst die een duidelijke referentie heeft naar de thema’s van de CoBrA beweging. De film Golden Goose van Margot Onnes (1983) is gebaseerd op een oude volksvertelling en past in de thematiek van fabels en sprookjes die bij de CoBrA kunstenaars altijd een belangrijk onderdeel zijn geweest. Weinig sagefiguren keren daarbij al zo lang terug in sprookjes en verhalen als de gouden gans. In de fabels van Aesopus (6e eeuw voor Christus) legt de gans gouden eieren en vindt de dood door de hebzucht van haar eigenaar. Deense sagen handelen over een prinses die door een toverspreuk is veranderd in een gouden gans en elke nacht ronddwaalt op zee tussen de vissersboten. De bekendste gouden gans is die van de gebroeders Grimm waar een boerenzoon een gouden gans krijgt waaraan eenieder die zijn pad kruist, vast blijft kleven.

In Golden Goose van Margo Onnes dwalen personages uit die oude volksvertellingen door een verlaten sprookjesdecor. De korte film Golden Goose (2012 duur film: 14’48 min.) van kunstenaar Margo Onnes toont afwisselende ruimtes waarin echo’s van vervlogen verhalen weerklinken. De vertellers lijken het spoor echter bijster. Allen zijn geobsedeerd door het vinden van het object van hun verlangen: de gouden gans. Golden Goose is opgenomen in het opvallende gebouw De Eekenhof in de Enschedese wijk Roombeek.

Margo Onnes (1983) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In haar films en grootschalige video-installaties onderzoekt ze structuren van ‘storytelling’. Onnes woont en werkt in Rotterdam.

Tekst en Regie: Margo Onnes
Met: Elisa King, Gregor-Jan Nottrot, Gerda Havertong, Andre Heuvelman, Saki Matsuura, Jan Braem en Wigbolt Kruijver
Director of Photography: Nanko Goeting. Geluidsontwerp: Henk-Jelle de Groot. Muziek: Andre Heuvelman

CoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum AmstelveenCoBrA museum Amstelveen