Nieuws: Duitse kunstenaar en voormalig CoBrA-lid Karl Otto Götz overleden

Nieuwsbericht 7 september 2016

• 19 Augustus jl. is de Duitse kunstenaar en voormalig CoBrA-lid Karl Otto Götz overleden.

Karl Otto Götz (Aken, 1914 – Wolfenacker, 2017) was een abstracte, expressionistische en surrealistische kunstenaar, en één van de invloedrijkste figuren in de naoorlogse Duitse kunstwereld. Diep geïnspireerd door onder andere de werken van Max Ernst en Paul Klee begon hij in 1932 aan de kunstacademie. Het werk dat hij in deze tijd maakte was zeer avant-gardistisch en hij experimenteerde diverse media. Tijdens het Naziregime kon hij zijn expressionistische en surrealistische werk niet meer tentoonstellen of verkopen en was hij er toe veroordeeld zijn brood te verdienen met landschapschilderijtjes.

Karl Otto Götz, hier in 1949 together with photographer Henny Riemens, friend of Corneille

Na de oorlog kon hij zijn artistieke werk weer in alle openheid vertonen. Zijn tentoonstellingen werden een groot succes, en hij bouwt snel een naam voor zichzelf als een van de vaandeldragers van de nieuwe kunst in Duitsland. Als redacteur van het experimentele kunst- en poëzietijdschrift Meta raakte hij ook in contact met de CoBrA-groep. Götz werd het eerste Duitse lid van CoBrA en verzorgde in 1950 de eindredactie van CoBrA magazine 5 die voornamelijk is gewijd aan moderne Duitse kunst.

Cover of Cobra Magazine #5

Hollandreise

In 1949 maakte Götz deel uit van de eerste CoBrA-tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Van zijn verblijf in Nederland maakte hij een prachtig persoonlijk fotoboek ‘Hollandreise’ dat in bezit is van het Cobra Museum. Het toont op een vrije en directe wijze de grote internationale vriendschapsband tussen de jonge kunstenaars onderling aan.

Cover of the Karl Otto Götz photojournal

In 1952 vormde hij samen met een drietal andere kunstenaars de Frankfurt QUADRIGA, een kunstenaarsgroep die een grote rol had in het introduceren van het Tachisme in Duitsland. Ook gaf hij vanaf 1959 20 jaar les als hoogleraar aan de kunstacademie in Düsseldorf, waar hij de leraar was van een aantal bekende hedendaagse kunstenaars. Gedurende zijn gehele leven is Götz kunst blijven maken en zichzelf blijven vernieuwen, zelfs toen hij aan het eind van zijn leven blind was geworden.

Götz is 103 jaar oud geworden.

Op dit moment is zijn werk Compositie uit 1955 te zien in de tentoonstelling Radicale Sociale Animale Talen. De tentoonstelling loopt nog tot 24 september.

Karl Otto Götz Composition 1965. Ink on paper. Collection Cobra Museum, longterm loan from Karel van Stuijvenberg, Caracas