Verwacht 28 Oct 2017 - 28 Jan 2018

Verwacht: Tentoonstelling Christian Friedrich

• 7e editie Cobra Kunstprijs Amstelveen voor Christian Friedrich
  • ‘een zeer experimentele geest, die niet bereid is tot een compromis’ aldus juryvoorzitter Domeniek Ruyters
  • Cobra Kunstprijs stimuleert de hedendaagse kunstpraktijk van een kunstenaar die het gedachtengoed van Cobra vertaalt naar het nu

Kunstenaar Christian Friedrich (1977, Duitsland) is de winnaar van de Cobra Kunstprijs 2017. Met de Cobra Kunstprijs wordt een hedendaagse kunstpraktijk gestimuleerd van een kunstenaar die het gedachtengoed van Cobra vertaalt naar het nu. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit staan daarbij centraal.

Met Christian Friedrich (woont en werkt in Amsterdam en Berlijn) honoreert de jury een kunstenaar met een relatief verborgen oeuvre. Friedrich opereert dicht op de pure underground. Die bescheiden zichtbaarheid geeft Friedrich de vrijheid om een volstrekt eigenzinnige koers te varen die ook in thematiek raakt aan het verborgene, het ongemakkelijke en schaamtevolle. Friedrich gaat in zijn werk in op vragen over macht en verleiding, controle en overgave, waarin elke positie in aanmerking genomen wordt, zowel die van de curator, de kunstenaar als zijn publiek. Als hij naar buiten treedt met zijn werk, zoals in Nederland in 2014 in De Hallen in Haarlem, dan is dat via een dwingende tentoonstellingsarchitectuur die de toeschouwer volledig omarmt en het gevoel geeft niet meer helemaal vrij te zijn in zijn keuzes en bewegingen. Alsof de bezoeker ook zelf onderworpen wordt aan het machtsspel van de kunstenaar. Het is mede dat ongemak dat maakt dat Friedrich in kunstkringen bekend staat om werken die controversieel zijn, confronterend en ongrijpbaar. Bij een grote diversiteit van uitingsvormen duiden ze op een menselijke natuur die haar beschaving gereduceerd ziet tot een oppervlakkige, flinterdunne laag die op barsten staat. De spanning is soms werkelijk om te snijden.

Juryvoorzitter Domeniek Ruyters zegt over de toekenning: “Met Friedrich honoreert de jury een kunstenaar die heeft aangetoond een zeer experimentele geest te hebben, die niet bereid is tot een compromis. Elke stap die hij als kunstenaar zet houdt een grote verrassing in en het risico van een mislukking. Niet veel kunstenaars met zijn staat van dienst zijn daartoe bereid.”

De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt dit jaar voor de 7de keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren ondermeer Jennifer Tee, Nathaniel Mellors en Gijs Frieling. De prijs bestaat uit een tentoonstelling, een publicatie en een geld bedrag van €xxxxx. De prijs wordt uitgereikt door de stichting Cobra Kunstprijs Amstelveen en genereus ondersteund door de gemeente Amstelveen en het Cobra Museum.

De jury voor de Cobra Kunstprijs 2017 bestond uit Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M, voorzitter), Roos Gortzak (directeur de Vleeshal, Middelburg), Bart van der Heide (Hoofd Tentoonstellingen Stedelijk Museum Amsterdam) en Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum voor Moderne Kunst).

Het bestuur van de Stichting Cobra Kunstprijs bestaat uit Marieke Sanders, Mels Crouwel, xxxx en Els Ottenhof.

#cobrakunstprijs

#cobramuseum