16 Feb 2018

Café Le Faux Rire

Café Le Faux Rire is een onregelmatige terugkerende kunstenaarsavond in ons museumcafé. In iedere editie staat een kunstenaar centraal die zelf ook aanwezig is. Op de eerste editie, op 1 december was de Deense kunstenaar Jakob Kolding speciale gast. De tweede editie, met als thema ‘Humor en Engagement’ staat in het teken van The Aalto Natives en vindt plaats op vrijdag 16 februari.

Café Le Faux Rire #2

De tweede editie van Café Le Faux Rire, het onregelmatige kunstenaarscafé van het Cobra Museum, vindt plaats op vrijdag 16 februari en gaat over ‘Humor en Engagement’. Dit na aanleiding van de hilarisch absurdistische video-installatie van Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen, The Aalto Natives, die nog tot eind deze maand te zien is in het Cobra Museum. De vragen die deze avond centraal staan: Wat is het kritische potentieel van humor in de kunst? Hoe verhoudt humor zich tot maatschappelijk engagement? Mag in kunst en humor eigenlijk alles?

De avond opent met nog niet eerder vertoond filmisch werk van Mellors (GB) en Nissinen (FI), twee kunstenaars die zich op geen enkele manier lijken te laten begrenzen in hun absurdistische kijk op onderwerpen als religie, taal en macht. De vrijheid van expressie staat centraal in de gesproken column die Canan Marasligil (TR) uitspreekt. Mette Sterre (NL) is met een performance aanwezig die het groteske onderzoekt; de wereld van ondersteboven, tegenstelling en humor. Voor Le Faux Rire zal Mette de performance “A circuit of overthinking- a circus of IT Girls” uitvoeren. Uit het depot van het museum zal het schilderij Le Faux Rire van Asger Jorn (DK) worden gehaald en door conservator Franka Blok (NL) besproken. Poëzie is dit keer in handen van de dichter/kunstenaar Arnoud Rigter (NL) die CoBrA-poëzie en eigen gedichten ten gehore brengt.

Het volledige programma:

> Nieuwe werk van Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen
> Conservator Franka Blok laat haar licht schijnen op Le faux Rire van Asger Jorn
> Poëzie van Arnoud Rigter
> Interview met Karen Kurczynski door Julia Steenhuisen
> gesproken column door Canan Marasligil
> Performance door Mette Sterre
> Resident deejay Blodfet & DJ Lonely Jonas Ohlsson

Open 19:30. Tickets a €5 alleen aan zaal. Geen reservering mogelijk.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door Finnish Cultural Institute of the Benelux en Gulpener. De poëzie-redactie is in handen van Lucas Hirsch.

 

Mette Sterre

Cafe Le Faux Rire #1

1 december 2017 over Le Corbusier

De eerste editie van Café Le Faux Rire stond in het teken van de architect en kunstenaar Le Corbusier. Hoofdgast was kunstenaar Jakob Kolding.

Historicus Max Risselada toonde een preview van een film over Le Corbusier die hij maakt met Jorn Konijn en bespreekt diens architectuur. Dichter Peggy Verzett las voor uit eigen werk en uit het werk van CoBrA-dichters. Professor Ruth Baumeister ging vanuit Denemarken in gesprek met curator Hilde de Bruijn, en de Amsterdamse stadshistoricus Errik Buursink sprak een kritische anti Le Corbusier column uit. De avond werd op het podium besloten met de ‘Bent U wel een irrationeel mens test’. Muziek was er van resident DJ Blodfet & DJ Lonely.

1 december, 20:00-0:00. De entree bedraagt vijf euro. De inloop is vanaf 20:00 uur. Tot 20:30 kunt u de tentoonstelling bezoeken.
De avond wordt mede mogelijk gemaakt door Gulpener. De poëzie-redactie is in handen van Lucas Hirsch.

Schrijf u in voor de Cobra Museum nieuwsbrief